Мисия Лаута 4 приключи с почистени 100 декара и огромен ентусиазъм ГАЛЕРИЯ

  • от PlovdivTime
  • 16:40, 23.03.2024

Разчистени 100 декара, събрано и изнесено огромно количество изгнила дървесина, огромен ентусиазъм и стотици усмивки! Това е рекапитулацията от „Мисия Лаута 4”, която приключи преди час. За четвърта поредна година десетки граждани се включиха, за да помогнат в почистването на един от най-големите паркове в града. 

Тази година акцията събра рекорден брой доброволци – близо 600 души, между които имаше и страшно много деца. Някои бяха дошли с родителите си, а други – със спортните клубове, в които тренират. Сред активните участници  бяха кметът на града Костадин Димитров, който е един от инициаторите на Мисия Лаута, председателят на Общински съвет Атанас Узунов, зам.-кметовете Иван Стоянов, Савина Петкова, Владимир Темелков, Николай Бухалов, кметът на район „Тракия” Георги Гатев, кметът на "Източен" Емил Русинов и много служители на администрацията. Над 100 доброволци от „Браво, Пловдив”, заедно с общинските съветници и зам. кметовете на сдружението  успяха да разчистят голям терен в западния край на гората.

В продължение на 2 седмици служители на „Паркове и градини”, Доброволно формирование „Пловдив 112“ и Аварийно спасяване „Пловдив“ рязаха паднали и опасни дървета, които днес бяха изнесени от доброволците, сортирани и подготвени за извозване към базите. В акцията традиционно се включиха дамите от клуб „Здраве”,  спортистите от джудо клуб „Гладиатори“, АСТК „Тракия“, Волейболен клуб „Марица“, ДГ "Таня Савичева", доброволци от "Втори дом", детският футболен отбор на „Локомотив” , фенклубът "Локомотив", отборът по борба на "Локомотив", клубове по карате и др. Директорът на "Паркове и градини" Ангел Георгиев благодари на всички участници за неоценимата помощ със спасяването на парка. 

„Правим го за децата ни. Тук сме с тях, за да им покажем колко е важно да се грижат за природата, да пазят чистота и да помагат. Надяваме се с общи усилия да запазим парка”, заяви Донка Георгиева, която бе дошла на акцията с двамата си сина.

„Знаем, че наведнъж няма да стане, но четири години след първата акцията гората вече изглежда доста по-добре. Аз съм тук почти всеки ден, тук си почивам както никъде другаде и затова приветствам всяка инициатива, чиято цел е да съхрани и облагороди Лаута”, допълни Силвия Петрова.

Тази година към акцията се присъединиха и хора от други квартали. „Може би инициативата трябва да се разшири и да обхване и другите големи паркове в Пловдив – Гребна база, Розариума, Младежки хълм.”, коментира Светослав Енчев от „Браво , Пловдив”. Според него такива инициативи обединяват хората и ги правят съпричастни към проблемите в града.

„Винаги можем да кажем, че това не е наша работа и да чакаме на общината, но това е нашият град, ние всички живеем в него и е наша отговорността да го пазим чист и зелен. Да отделиш два часа от личното си време е възможно, а сами виждате , когато го направят много хора какви са резултатите” коментира Иво Христев, който е зам. кмет на район „Тракия”.

Кметът Костадин Димитров даде заявка, че след разчистването на Лаута , ще започне и поетапно залесяване с устойчиви видове.

Началото на инициативата бе поставено преди 4 години от  TrafficNews,  Костадин Димитров, който бе кмет на район "Тракия"  и бившият шеф на ОП "Паркове и градини" Веселин Козарев. 

Доброволците от Пловдив 112 бяха осигурили медицински екип, но за щастие пострадали нямаше. За участниците имаше минерална вода и сандвичи.

Окончателните данни за изнесената дървесина ще станат ясни, след като екипите на "Паркове и градини" успеят да изнесат камарите от дънери и клони през следващата седмица. 

Поради огромния интерес към инициативата ръководството на район "Тракия" планира в края на годината провеждането на още една акция в Лаута.