Мисия “Лаута 4“! Посветете два часа да спасим един от най-големите паркове в Пловдив

  • от Парашкева Иванова
  • 12:03, 17.03.2024

Четвърта поредна година пловдивчани ще се съберат, за да се опитат да спасят парк Лаута -– любимо място за почивка и спорт на хора от целия град. Всяка пролет „Мисия Лаута” събира доброволци, готови да отделят няколко часа от свободното си време, за да се включат в спасяването на парка. Тази година събието съвпада с "Часът на Земята" - най- мащабната инициатива за опазване на планетата, организирано от WWF. Милиони хора се включват в различни събития, чиято цел е да бъде съхранена околната среда. 

Парк „Лаута” се простира на 400 декара, заобиколен е от жилищни комплекси, в които броят на хората, които живеят,  с всяка изминала година расте. За съжаление обаче дърветата в една от най- големите зелени зони на Пловдив намаляват обратно пропорционално на броя на жителите. На практика паркът загива. Покрай централните алеи има десетки изсъхнали дървета, клони, като всеки ден падат нови и нови дървета, покосени от болестите по тях. 

И тази година пловдивчани с помощта на район „Тракия”, ОП „Паркове и градини” и ОП”Чистота” ще се включат в мащабното мероприятие. TrafficNews е сред инициаторите на мисията и е медиен партньор на събитието. Тази година ще бъде почиствана западната страна на лесопарка. Служители на "Паркове и градини"  започват да режат паднали и опасни дървета, за да ги подготвят за изнасяне. Заявка за участие в поредната мисия вече са дали различни спортни клубове в Пловдив, военослужещи от Специалните сили, доброволческите формирования , доброволци от сдружение "Браво, Пловдив" и др. 

Ето и резултатите от първите 3 мисии:

Мисия Лаута 1-  200 доброволци, 25 камиона суха и изгнила дървесина

Мисия Лаута 2-  500 доброволци, 49 камиона дървесина

Мисия Лаута 3-   300 доброволци , 30 камиона дървесина

Ако искаме да живеем в чист и приветлив град, ние също трябва да полагаме усилия. Всеки, който желае, може да посвети няколко часа, за да подобрим средата, в която живеем. А усещането от добре свършената работа е фантастично! Ако не вярвайте , попитайте участниците в предишните мисии!

Елата на „Мисия Лаута 4” ! 23 март 2024 година от 10 часа!

Сборен пункт : Паркингът до парк -хотел "Пловдив". 

Паралелно с подготовката за „Мисия Лаута 4” , БРАВО, Пловдив! стартира и кампания за набиране на средства за изготвяне на пълно предпроектно проучване,  което има за цел да установи и документира цялостната ситуация в лесопарка. То ще бъде и в основата на задание  за изготвяне на цялостен проект за опазване и възстановяване на парка. Проучването ще покаже и прогнозната стойност на инвестицията, необходима за обновяването на лесопарка.

 С всяка поредна миисия, все повече пловдивчани се включват в това благородно начинание. Стотици пловдивчани – не само от „Тракия“, а и от другите части на града, се включиха в досегашните две акции. 

Около 30 процента от  едрата дървесна растителност в лесопарка е изсъхнала, като част от нея едва се държи на корен. Това сочат обобщените данни и анализи от направеното от май до октомври миналата година експертно фитопатологично обследване на всички насаждения в „Лаута“ със съдействието на Лесозащитната станция.

Причините са комплексни – надмината пределната възраст от 80 години на дърветата, от които е създаден паркът, причинени от гъби и насекоми заболявания, настъпилите през последните десетилетия промени в микроклимата. В парка виреят предимно широколистни дървета, като сред най- разпространените видове са акации, ясен, явор, летен дъб, бреза. Голяма част от тях обаче вече са изгнили, тъй като гората е нападната от корояд. Дърветата, които падат, стават обиталища на нови колонии от корояди, които след това нападат и здравите дървета.