Мисия Лаута 3 в събота в 10 ч.: От нас зависи да запазим един от любимите паркове на пловдивчани

  • от Парашкева Иванова
  • 18:27, 17.03.2023

В събота, в 10 часа стартира третата мащабна акция по почистване на парк "Лаута" от изсъхали и опасни дървета. Целта е да запазим един от най- големите пловдивски паркове. 

Това е третото издание на "Мисия Лаута 3".

„Време за най-смисленото пролетно почистване, което вече се превърна в традиция: Мисия „Лаута“ 3. На 18-ти  март се завръщаме в парка, въоръжени с целия си ентусиазъм, за да съберем изсъхналата растителност. Чакаме ви в 10:00 на главната алея до барбекютата. Елате да се погрижим заедно за нашия парк „Лаута” и да се забавляваме много”, призова кметът на „Тракия” Костадин Димитров.

Стотици пловдивчани – не само от „Тракия“, а и от другите части на града, се включиха в досегашните две акции. При първата – през октомври 2021-ва, бяха събрани и извозени над 30 камиона с растителен отпадък, а през април 2022 година – 49 камиона.

Около 30 процента от  едрата дървесна растителност в лесопарка е изсъхнала, като част от нея едва се държи на корен. Това сочат обобщените данни и анализи от направеното от май до октомври миналата година експертно фитопатологично обследване на всички насаждения в „Лаута“ със съдействието на Лесозащитната станция.

Служители на "Паркове и градини" от няколко седмици подготвят дървесината за изнасяне, като режат нападалите дървета и опасни клони.   Много граждани, спортни клубове, полицейски служители са заявили участие в акцията. 

Ако искаме да живеем в чист и приветлив град, ние също трябва да полагаме усилия. Всеки, който желае, може да посвети няколко часа, за да подобрим средата, в която живеем. А усещането от добре свършената работа е фантастично! Ако не вярвайте , попитайте участниците в предишните мисии. 

Ние ще сме там! Елате и вие!

Очакваме ви в събота в парк Лаута! Среща в 10 часа на барбекютата. 

За участниците в акцията от кметството в Тракия са осигурили ръкавици, минерална вода, бира и сандвичи.