Мисия Лаута 2! Включете се, за да спасим любимия парк

  • от PlovdivTime
  • 17:30, 08.04.2022

Мисия "Лаута"2 събира доброволци, които ще се включат в мащабна акция по прочистване на един от най- големите паркове от изсъхнала дървесина. Тя ще се проведе на 16 април, събота, а стартът ще бъде даден в 10 часа. Сборният пункт е на алеята пред барбекютата. Акцията ще приключи в 13 часа, а всички участници ще получат награди и ще чуят вълшебния глас на Керана. 

Преди акцията, в продължение на 10 дни бригада от ОП "Паркове и градини" ще режат падналите стволове, висящите клони и изсъхналите дървета.  Целта е да се извади част от компрометираната дървесина. 

Лаута или Мордор

След зимата състоянието на парка, за съжаление, е трагично. Десетки дървета са паднали, като някои са изтръгнати буквално от корен, а други са се пречупили като клечки заради прогнилите си стволове. Обвити, в бръшлян и лиани, те препречват вътрешните пътечки или заплашително стърчат над главите на минувачите. 

Причините за текущото състояние на парка са няколко. Там виреят предимно широколистни дървета, като сред най- разпространените видове са акации, ясен, явор, летен дъб, бреза. Голяма част от тях обаче вече са изгнили, тъй като гората е нападната от корояд. Дърветата, които падат, стават обиталища на нови колонии от корояди, които след това нападат и здравите дървета. 

Според инж. Георги Николаев  над 50 % от растителността е мъртва или заразена. Проблемът е от години и се се задълбочава. Въпреки многобройните сигнали, репортажи и акции, на този етап няма сериозни стъпки от страна на голяма община, а в бюджета не са предвидени средства за реанимация на Лаута. 

 

През октомври бе проведена първата "Мисия Лаута", в която се включила близо 300 доброволци, които с помощтта на бригади от "Паркове и градини" и доброволците от пожарната , натовариха 25 камиона с изсъхнала дървесина. Но тези количества са капка в морето на фона на огромния брой мъртви дървета. 

В началото на април от ОП "Паркове и градини" започнаха експертно комплексно фитопатологично обследване на всички насаждения в парка. Обследването ще продължи през целия вегетационен период до октомври.

След като излязат резултатите от анализите на почвата и дървесните видове, ще бъде изготвен план за реконструкцията на парка. Всички заболели и потенциално опасни дървета трябва да се маркират и отстранят, а след това в гората да се засадят нови и подходящи дървесни видове.

Междувременно обаче, без да се губи ценно време, общината трябва да вземе спешни мерки заразената дървесина да бъде изнесена от Лаута, за да не продължава да заразява здравите дървета. 

Размисли и страсти

Хората, които живеят в близост до парка и ежедневно се разхождат там или го пресичат, с тревога наблюдават случващото се и липсата на адекватни мерки. Някои дори изразяват мнение, че гората умишлено се умъртвява, за да може на следващ етап теренът там да бъде застроен. дори подозренията им да са пресилени, бездействието на властите  действително ще стане причина за смъртта на една от най- големите зелени зони в града. 

Не бива да се пренебрегва факта, че състоянието на растителността в другия голям парк "Отдих и култура" е идентично. Разположен на 450 декара, Лаута е един от най- големите паркове на Пловдив, но както и другият зелен „остров” „Отдих и култура”, двете зелени пространства имат нужда от сериозна грижа.

Мисия „Лаута“ 2 е съвместна инициатива на Район „Тракия“, ОП „Градини и паркове“ и TrafficNews. 

Ето и снимки, само от видимата част на Лаута покрай алеите: