Министърът на културата уволни дисциплинарно шефката на Националния филмов център

  • от PlovdivTime
  • 15:39, 17.06.2021

Министърът на културата в служебното правителство проф. Велислав Минеков е уволнил дисциплинарно изпълнителния директор на Националния филмов център Жана Караиванова. Заповедта е от днес. 

Причините за това са системно неизпълнение на служебните задължения и нарушения, свързани със системата за управление и финансов контрол, констатирани в одитен доклад от май 2021 г., съобщават от Министерството на културата. 

Жана Караиванова е българска актриса и продуцент. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Гриша Островски. Кариерата ѝ започва като актриса от ловешкия театър, след което става част от трупата на Народния театър „Иван Вазов“, където има над 30 роли. Своя дебют в киното прави още като студентка, участвайки в сериала “Мера според мера”. Има зад гърба си над 20 роли в киното.

Тя бе избрана с конкурс за изпълнителен директор на Националния филмов център през 2017 г. От 2020 г. стана член на борда на „Асоциацията на директорите на европейските филмови агенции”, което е и първото българско участие в престижната организация. 

Фотография: БНР, Личен архив