Министърът на културата оспорва решението ОИ “Старинен Пловдив“ да се грижи за Епископската базилика

  • от PlovdivTime
  • 10:14, 19.05.2021

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков написа писмо до Областния управител, кмета и председателя на Общинския съвет да бъде отменено незаконното решение 20 щатни бройки отпуснати от държавата на Археологическия музей за грижа за Епископската базилика да бъдат прехвърляни на ОИ „Старинен Пловдив”.

В писмото изрично се посочва, че държавните средства са целево отпуснати за Регионалния археологически музей, не могат да бъдат пренасочвани и че съгласно изискванията на Закона за културното  наследство Епископската базилика следва да се опазва и управлява от същия музей. Министърът изисква също така да бъде уведомен за  предприетите действия по отмяна на решението на местния парламент.

Припомняме, че в края на март тази година Министерство на културата отпусна държавни  средства за заплати на нови 20 броя служители, които да бъдат назначени  в Регионален археологически музей и да поемат грижата за най-новия културен център на Пловдив – Епископската базилика.

В противоречие на решението Общинският съвет прие предложението на групата на ГЕРБ въпросните щатни бройки да бъдат прехвърлени на  „Старинен Пловдив”, въпреки че е незаконно, тъй като става дума за общински институт, а не държавен. Той  на издръжка на местната община и не може да получава държавни средства за заплати.

Още преди това решение на местния парламент  Министерски съвет гласува и ясно посочи, че Регионалният археологически музей е длъжен да се грижи за новата експозиция според Закона за културното наследство.

Въпреки това предложението на ГЕРБ мина, а на предстоящата сесия на 20 май дори ще бъдат гласувани изменения в правилника на „Старинен Пловдив”. Сред тях е и изменението на броя на щатни служители в Общинския институт.

Реакцията на министъра на културата идва след поредица от сигнали, подадени от общинските съветници от „Демократична България”.