Министър Наско Атанасов: Няма да подам оставка

  • от PlovdivTime
  • 18:41, 10.04.2022

„Няма да подам оставка”, обяви министърът на културата Атанас Атанасов в интервю по bTV. Той отрече да е употребил наркотици или алкохол и бе категоричен, че никога не е взимал забранени субстанции. Атанасов каза още, че въпросното видео от кабинета му в Министерство на културата е заснето съвсем съзнателно.  Че това е бил единственият шанс да насочи вниманието към МК.

„Както казах – ако това е цената, която трябва да платя , да бъда усмиван, да ми се подиграват, напълно готов съм да я платя. Хората да гледат към нас, да търсят сметка от нас, да следят процесите, аз сам не мога да се справя”, заяви той.

Атанасов изрази съжалението си, ако е предизвикал негативни емоции, защото не това е била целта.

„Направих един тест да привлека внимание, защото имам да казвам много неща. Обърнах се към хората по моя си начин и  за добро или лошо, но явно той проработи. От  четири месеца, откакто съм министър на културата, спрях да ползвам личния си профил, защото знам, че това е много отговорно, но след толкова време осъзнах, че единствената ни опция да спечелим тази битка е през искрен разказ, директно с хората. Искам да насоча погледите върху истински важните неща – че програми за 30 400 000 лв. сега са отворени за кандидатстване през различни програми в Национален фонд „Култура”, коментира министърът на културата.

Той каза, че най-важната мисия е да вкара пълна прозрачност и ясни критерии, защото се оказало, че те липсват навсякъде: „ като се почне от конкурсите за директор на Народния театър, назначаването на комисиите, комисиите в НФЦ, процесите в НФК, комисиите за реставрация и консервация. Навсякъде липсва прозрачност”.

Атанасов допълни, че е разговарял с премиера Кирил Петков  и той го е уверил, че няма притеснения.