Министър Ангелов: Цели семейства са болни от COVID-19, но България ще се справи

  • от PlovdivTime
  • 10:15, 25.03.2021

Третата вълна по почти нищо не прилича на втората вълна, заяви на традиционния брифинг тази сутрин здравният министър Костадин Ангелов.

"Тази криза на днешния ден отваря няколко проблема, които стават все по-видими. Много майки и бременни жени са заболели, много млади хора са в болниците, цели фамилии и семейства са болни. Ще направим всичко възможно да ги излекуваме", посочи Ангелов.

Ситуацията с броя хоспитализирани и на хората в интензивните отделения е все по-сериозна. 70% от интензивните легла са заети.

"България ще се справи с тази трета вълна и ще излезем от нея успешно. Всички лечебни заведения са подготвени, отваряме нови легла, обезпечили сме с медикаменти, предпазни средства и дезинфектанти. Втора извънредна доставка с „Ремдесевир“ ще бъде доставена", посочи Ангелов.

Той наблегна на повишената смъртност у нас.

"Тези хора няма да се върнат, затова искам да отправя апел към тези, които продължават да подлагат под съмнение съществуването на вируса: Истината стои пред очите на всички и тя е много жестока", посочи Ангелов. 106 души загубиха живота си само за денонощие, като тяхната средна възраст е 71 години.

Още една нова тенденция в третата вълна е, че медиците устояват на заболяването.

"Медиците, които са ваксинирани по време на първата фаза, не се разболяват - затова нямаме недостиг на медицински персонал. Това са нашите войни на предна линия на бойното поле", посочи Ангелов.

Цифрите обаче са обезпокоителни. За последните 4 дни около 8800 са оздравели, а над 14 хиляди са новозаразените.