Минеков с писмо до Демерджиев: Незабавно спрете разрушенията в Тютюневия град

  • от Парашкева Иванова
  • 13:29, 02.09.2022

Министърът на културата Велислав Минеков е изпратил писмо до министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, че в Тютюневия град в Пловдив се извършват незаконни действия и  го моли за незабавни действия.

"Аз ще спра всички незаконни действия" заяви министърът, макар че докато течеше брифингът в Министерството на културата разрушаването на склада на ул. "Г.М Димитров" продължава. 

Министърът заяви, че имал предложение да поиска оставката на директора на НИНКН арх. Петков. "Да, мога да го направя, но това ще има лоши последствия за института. Този институт е съсипван систематично с години  с цел да се защитят интересите на собствениците и инвеститорите на паметниците на културата. През последните години НИНКН беше унищожен. Преди 20 години в него работеха 2 800 души. Преди 10 години бяха 120 , а сега са 45. Очакваме да пристигнат 6 000 преписки - как те ще бъдат обработени, как тези хора ще опазят 40 000 обекта, запита реторично Минеков. Той припомни, че и до ден днешен архивът на института не е дигитализиран, а се съхранява при ужасни условия. 

"Задайте тези въпроси на кмета на Пловдив и главния архитект. Защото те вчера отсъстваха", заяви Минеков, когато бе запитан защо с години не се взема решение за бъдещето на Тютюневия град. 

Минеков е категоричен, че щатът на НИНКН трябва да бъде драстично увеличен, а специалистите там да получават достойно заплащане. "Не може човек специалист, с огромни компетенции, да започне със заплата 900 лева. Трябва да  вдъхнем кураж на тези хора. Има много пробиви. Те се дължат на общуване с общински съвети и кметове,на  невъзможността да потърсим отгомворност на тези които разрушават. Да сте чули за наказан, за осъден, за отнет имот? " попита той. "За съжаление българският закон е рестриктивен и не е обърнато внимание към собствениците. В предложението за  нов закон има подадена ръка на собствниците - 20 % опрощаване на разходите, възможност да превърнат складовете в музей и др" каза министърът. 

Велислав Минеков описа работата на предшественика  Атанас Атанасов като трагедия. Не са разписвани основни документи по проекти за археологически разкопки , за капиталови разходи и др. "В графата капиталови разходи - пише 0% !В края на годината ние може да върне 50 милиона. Това е абсурдна ситуация. Такова нещо никога не е било. Всякакви министри е имало , но такова нещо не се е случвало. Да връщаме пари в бюджета!" заяви Минеков.

Той съобщи , че в 17 часа ще бъде в Пловдив за среща с гражданите, които искат да запазят културното наследство на града.