Медсестра сред новите болни в Пловдив, изследват лекари и пациенти в УМБАЛ „Св. Георги”

  • от PlovdivTime
  • 12:15, 25.03.2020

Състоянието на новите заболели от COVID-19 в Пловдив към момента не е притеснително. Първият пациент  на 35 години се наблюдава от известно време, тъй като е със симптоми, а пробата се е потвърдила.  Той сам е потърсил медицинска грижа, като в момента е в Инфекциозна болница. Състоянието му е средно-тежко и се лекува с Хлорохин, обясни директорът на РЗИ Ваня Танчева-Манчева.

Вторият пациент е 59-годишна превързочна сестра към Неврохирургията на УМБАЛ „Св. Георги”.  В момента клиниката се спира за работа за почистване и дезинфекция. Служителите са под карантина, като ще бъдат тествани за вируса - те са около 20 души. Сестрата е била в контакт и с пациенти, които също ще се тестват.  Заболялата има системно заболяване, като към момента е под домашно лечение - от леко към средно-тежко състояние с температура и грипоподобни симптоми.

 В момента се очакват само пробите на едномесечното бебе. 

„Всяка една болница е приела вътрешни правила за контрол. Ако в Здравните заведение няма контрол, къде е ще има? Всяка болница са приели и изпратил тези правила до нас”, заяви областният управител Дани Каназирева, относно въпрос дали контролът в болниците не е твърде занижен.  Тя даде за пример  „Пълмед”, където веднага след първия случай са били взети мерки. Оттогава има до този момент има само още два случая.

„Самоконтролът на самите колеги е много голям. Те са самонаблюдават. При най-малката симптоматика или остават вкъщи, или предприемат мерки за лечение.  При съмнения ни уведомяват, за да опазят колегите си. Отношението на колегите помежду им е за похвала, аз съм приятно изненадана”, каза шефката на РЗИ д-р Ваня Танчева-Манчева. Тя казва, че те постоянно следят за противоепдемичния контрол, но няма как да бъдат навсякъде. От РЗИ оказват пълно съдействие, а при нужда ще поискат помощ.

Към момента няма данни лекар, който се е върнал от Италия да е донесъл заразата в Пловдив.  По-рано д-р Танчева-Манчева каза и за новите  заразени в Пловдив– 35-годишен мъж в Инфекциозна клиника и медицинска сестра към Неврохирургията на УМБАЛ „Св. Георги”, които към момента са от леко към средно-тежко състояние.