Медицинският симулационен тренировъчен център в Пловдив е сред водещите в Европа

  • от PlovdivTime
  • 11:57, 13.11.2022

Шеста конференция по симулационно обучение в медицината се проведе в Медицински университет-Пловдив. На нея участие взеха лектори от четири различни държави. 

В рамките на форума бяха отбелязани и постиженията на Медицинския  симулационен тренировъчен център в Пловдив.

„Най-голямата ни гордост е, че в резултат на докторска дисертация в МУ-Пловдив и в Симулационния център тук, стигнахме до регистриране на патент на женска гърда“, обясни председателят на Националното дружество по симулационна медицина и директор на МСТЦ-Пловдив проф. д-р Благой Маринов.

В рамките на конференцията д-р Валентин Иванов показа симулационния модел на женска гърда, позволяващ извършване на биопсия и ексцизия на непалпиращи се туморни формации под ехографски контрол.

„Карциномът на млечната жлеза е един много сериозен проблем в медицината и смятаме по този начин да подобрим откриваемостта и справянето с този проблем“, каза още проф. Маринов, който е и заместник-ректор на Медицински университет-Пловдив. 

Още по темата вижте във видеото: 

 

Научените уроци за сертифициране и наблюдение на симулационни центрове по света в продължение на 15 години представи проф. д-р Евангелос Георгиу. Д-р Костадин Кетев и доц. д-р Стоилка Туфкова изнесоха лекция за „Оценка на запазването на знания при студенти по медицина след обучение на виртуален пациент и високотехнологичен симулатор“. „Симулационно обучение на екип за поведение при пациент със сърдечен арест“ беше темата на д-р Красимир Джинсов.

„Темите, които бяха представени в рамките на тридневната програма на конференцията, са изключително важни за здравето и живота на хората не само в България, но и по света. Включените демонстрационни видеоклипове и семинари предоставиха различни методи за симулация и виртуално обучение относно различни медицински области“, заяви ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева. 

В рамките на конференцията се проведе и състезание върху интерактивен симулатор за клинично мислене.

Гостите на конференцията разгледаха единствения по рода си медицински обучителен комплекс в България, който се намира в Медицински университет-Пловдив. Най-големият у нас Симулационен тренировъчен център разполага с модерни манекени – биотехнологични роботи, с които студентите могат да повишат своите практически умения. В него работят и най-новите лапароскопски, артроскопски и ендоскопски симулатори за виртуална реалност.