Малчугани катерят сгради в центъра на Пловдив, полицаи и пожарникари влязоха в ролята на учители

  • от PlovdivTime
  • 14:09, 03.06.2023

Малки пловдивчани се катерят по сгради в центъра на Пловдив, а полицаи и пожарникари влязоха в ролята на учители и учат малчуганите на различни правила за безопасност. Именно поради тази причина днес в централната част на града могат да бъдат видени полицейски и пожарни автомобили. Не заради инцидент, а заради фестивала на  знанието и движението, който се провежда днес и утре под тепетата.

Още от сутринта децата се учат как да се ориентират с компас и влизат в ролята на спасител, биолог, учен, изследовател на пещери. Учат за непознати животни и растения, опознават вертикалния свят на алпинизма и катеренето, запознават се с дейността на институции и организации, свързани с туризма, екологията, опазването на околната среда, спорта, долекарската помощ, планинското и аварийното спасяване, пожарната и аварийна безопасност и други.

Учат се на безопасно пребиваване сред природата – туризъм, планинско ориентиране, безопасност в планината;  ориентиране в градски условия, изкачване на висока сграда по алпийски способ.

Катеренето е организирано по западната стена на Библиотеката, от страната на парка, както и подножието на Бунарджика, в близост до църквата "Св. Св. Петър и Павел" (ул. „Никола Петков”).

“За нашето семейство е важно децата ни от малки да са нясно с правилата и с това как трябва да реагират в по-екстремни ситуации. Смятаме че това, което се случва днес тук е много полезно освен за малки, така и за по-големите хора”, коментира Росица Родопска, майка на близнаци.

Полицаи демонстрират на малките деца правилата за движение, как да пресичаме по най-безопасен начин. Малчуганите влизат и в полицейският патрул, разучавайки как се включват светлинен и звуков сигнал.

Фестивалът ще продължи и утре.