Майки от Пловдив подават ръка на жени с репродуктивни проблеми

  • от Деница Лещева
  • 08:42, 25.07.2020

"Всяка жена усеща вътре в себе си любовта и копнежа да прегърне родното си дете. Много ми беше трудно да приема, че не мога да стана майка по естествен път. В никакъв случай обаче не съм се отказала." Това разказа пред репортер на TrafficNews Йорданка от Пловдив, която от година насам е в списъка на чакащите за донор на яйцеклетка. За 40-годишната жена това е единствен шанс да бъде майка. От десет години насам двамата със съпруга ѝ се опитват да имат дете. Преминали са през няколко ин витро процедури и в България, и в чужбина. За съжаление - неуспешни.

Йорданка и съпругът ѝ са една от 150-те двойки в Пловдив, които очакват донор на яйцеклетка. Чакащите в цялата страна са над 40 000. Всяка изминала година броят на двойките с репродуктивни проблеми се увеличава. Този на донорите обаче е в пъти по-малък. Тревожните данни бяха изнесени по време на информационна среща в пловдивска болница по-рано днес, инициирана от фондация "Искам бебе". На събитието присъстваха както донори, така и реципиенти, а водещи репродуктивни специалисти разясниха процедурата, през която минават жените, решили да направят най-ценния подарък - шанс на друга жена да има дете. 

С времето яйчниковият резерв на жената намалява, като този процес е необратим. Затова и много дами, които са решили да станат майки в по-късен етап от живота си, изпитват затруднения.

„Причините са няколко. Първата е, че все по-често жените решават да станат майки в по-напреднала възраст. Около 30-годишна възраст обаче яйчниковият резерв намалява рязко. Няма обратен ход. Когато дойде моментът, се  установява, че този резерв е изчерпан и много трудно могат да се вземат качествени яйцеклетки. Това е огромен стрес за една жена, но моите наблюдения сочат, че те успяват да се възстановят от него и все пак да вземат решението да се възползват от донорските яйцеклетки”, разказа д-р Даниел Ставрев по време на срещата. До подобно състояние може да доведе и хирургическа интервенция. В немалко случаи става дума за млади момичета, които са се възстановили от онкологично заболяване и са преминали през курс на химиотерапия.

„Тогава става дума за унищожен резерв, но спасен живот. При тях успеваемостта е голяма – около 70%, защото организмът е млад”, обясни той. И допълни, че донорите все още са твърде малко.

Притесненията и митовете около самото донорство обаче са много.