Мая нагази из бетонната джунгла на „Тракия“ (Фотогалерия)

  • от PlovdivTime
  • 12:08, 04.05.2017

Омбудсманът на републиката Мая Манолова посети вчера поредния протест на жителите на ж.р. „Тракия“ в Пловдив срещу презастрояването на квартала. Тя обиколи строежите в жилищен комплекс „Гербера“  и изслуша оплакванията на недоволните пловдивчани. „Хората протестират с право, защото по проект там има ниско строителство, а не 11-етажни блокове.

Те настояват за ревизия за разрешенията и такава ще бъде направена. Нормално е да се осигури повече пространство, зелени площи и място за деца. Не е нормално един кран да стои под терасите им в продължение на седем години“, каза Мая Манолова. 

Омбудсманът се обяви за намиране на  национално решение за спиране на презастрояването, което превръща кварталите в големите градове във бетонени джунгли. „Настояваме тук да има зелена площ,  както ни беше обещано, когато дойдохме са живеем в „Тракия“, а не да се строят високи сгради една до друга“, заявиха протестиращите.

Гражданите, които протестират от месеци, твърдят, че  са открили множество нарушения съпътстващи издаването на строителната документация за комплекс „Гербера“ и настояват за щателна проверка от Дирекцията за национален строителен контрол  и прокуратурата. „В продължение на пет месеца пускаме жалби до различни инстанции и получаваме единствено формални отговори. Не се извършва задълбочена проверка по документацията и затова се принудихме да се обърнем към г-жа Манолова" , посочи Здравко Ранделов от Инициативния комитет.

Зам.-кметът Димитър Кацарски , който също бе на място, заяви че при проверките не са открити нарушения. „Ще искам да се запозная с цялата документация, за да видим точно какво се случва с този обект. Виновните, допуснали това безобразие, трябва да бъдат наказани“, заяви Манолова.