Мая Мартинова-Кютова: Източната порта е учебник по археология

  • от Мария Луцова
  • 10:43, 30.08.2022

„Изключително щастлива съм както за Пловдив, така и за всички онези, които се вълнуват и ценят археологическото богатство на града. Източната порта като обект от национално значение незаслужено бе неглижирана цели 40 години след откриването ѝ. Преди 10 години с помощта на район „Централен” бе направена инвентаризация на всички елементи върху тази великолепна римска улица, 13 метра широка”, разказа археологът Мая Мартинова-Кютова по време на церемонията за старта на процеса на реставрация, консервация и експонация на безценния археологически обект.

Мартинова нарече Източната порта учебник по археология, защото е изключително многопластов – от елинистичния период до османския.

„Работим в екип с Биляна Груева-Здравчева и сме щастливи, че ще сме част от екипа, който ще превърне това място в още един привлекателен обект за туристите”, каза още Мая Мартинова-Кютова.

Кметът Георги  Стаменов пък отбеляза, че Източната порта е ключов обект за район „Централен” и ще се превърне в поредната археологическа перла в Пловдив.

Източната порта заедно с Небет тепе ще бъдат реставрирани, консервирани и експонирани като част от големия проект „По крепостните стени на Филипопол” на обща стойност над 8 млн. лв. Сумата от над 6 млн. е по оперативна програма „Региони в растеж”, а останалите средства са заем, изтеглен от Община Пловдив . Срокът за реализация на проекта е 24 месеца.

Междувременно от изявление на зам.-кмета по строителство Пламен Райчев стана ясно, че докато текат строителните дейности другият обект от проекта – Небет тепе, ще бъде недостъпно за посетители.