Магичен танц върху водата на езерото в Цар Симеоновата градина даде старт на Есенния салон на изкуствата

  • от PlovdivTime
  • 23:47, 01.09.2021

"Пловдив е култура, град, който има привилегията всяко едно пространство да бъде наситено с красота". С тези думи бе даден официалният старт на Есенния салон на изкуствата с вълнуващ и необикновен балетен спектакъл на сцена във водата на Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина. Хиляди пловдивчани и гости на града се стекоха за откриването и аплодираха изпълненията на балетните артисти на Държавна опера-Пловдив. Голяма част от тях проявиха здравна култура и сложиха маски, макар и на открити пространства, заради събирането на много хора.

А спектакълът бе вълнуващ заради необичайната локация, светлинните ефекти и ентусиазма на артистите.  Специално за откриването бе изградена сцена във водното езеро. Идеята е на доц. Нина Найденова – директор на Опера Пловдив и заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, със съдействието на администрацията на район „Централен“.

Балетът на Опера Пловдив представи избрани сцени от класиката на Чайковски "Лебедово езеро" със солисти Фуми Шибутами- Пенчев, Амадео Джунта, Мара Салваджо, Диан Райчев. Ефектът от хореографията на лебедите бе допълнен от водните фигури на фонтаните.

Втората част на спектакъла включваше танцови миниатюри по музика на Астор Пиацола, фрагмент от „Кармина Бурана“ и изпълнения на обичаните оперни солисти Евгения Ралчева и Август Методиев.