Любовта в Пловдив побеждава COVID-19! 5 двойки си казват “да“ на 12.12.2020

  • от Виктория Петрова
  • 12:00, 12.12.2020

5 двойки си казват заветното "Да" и заявяват пред света, че ще извървят пътя си съвместно, насред пандемията в Пловдив днес. 12.12.2020 се оказа много предпочитана дата предвид тежките условия, противоепидемичните мерки, частични локдаун и невъзможност за провеждане на празненство с повече от 15 души. 

От началото на месец декември 50 двойки са сключили или предстои да сключат граждански брак в Пловдив. Затворените ресторанти и ограничението за числеността на хора при провеждане на частни тържества разколебават някои, но пък за други законното обвързване се оказва много по-силен порив от пандемичните перипетии и спънки за пищни пиршества. 

Всъщност противоепидемичните мерки, които строго се спазват и в ритуалните зали, отприщват креативността на булките и създават чисто нови модни трендове в сватбените церемонии. Така маската се превръща от за някого вече досаден, омръзващ и загрозяващ задължителен елемент към тържествен и елегенатен аксесоар към тоалета на булката. 

"Младоженците, кумовете и техните гости са с маски при много ограничен брой гости - реално под 10 души. Имаме обаче много креативни булки, които пришиват дантели и цветя към маските си и те се превръщат в страхотен сватбен аксесоар", посочи Чудомира Кънчева, шеф на ОП „Радостни обреди“. 

Изнесените ритуали в момента са невъзможности. Младоженците, организирали такива през декември, променят датите заради затворените ресторанти, но има и други варианти.

"Сега през последния месец разбира се има отлив заради затворените ресторанти и честно казано не сме свикнали да работим така. Ритуалният дом е място, където има много емоция, непрекъснато влизат и излизат хора. Сега не е точно така. Част от двойките прехвърлиха датите за 2021, а други изчакват какво ще се случи и не са дали конкретен ден за новата година. Има и една част от влюбените, които преместиха ритуала в зала и в съвсем тесен семеен кръг си казаха "да", посочи пред TrafficNews Кънчева.   

10.10 остава най-желаната дата за сключване на брак през 2020 в Пловдив. 

"26 двойки, буквално на всеки половин час, се вричаха във вечна любов. Нямахме нито минутка свободна", припомня си Кънчева. 

Изглежда, че любовта в Пловдив наистина побеждава и COVID-19 и суетата за перфектно организирана пищна сватба. Спадат на церемониите съвсем не е фрапантен - ако през 2019 сватбите под тепетата са били малко над 1800, то тази година са едва с около 150 по-малко. По-голямата част от отлива се дължи на локдауна през пролетта, като през ноември е имало 97 ритуала или едва с 3-4 по-малко от същия месец през 2019. 

"Силният сезон при нас е лятото, но въпреки това през месец октомври например имаме съвсем лек спад на база данните от 2019.  Дори сега ежедневно хора идват да се запишат и ситуацията е много динамична. Дай боже да има повече влюбени и занапред. Смятам, че там където има любов, всичко ще се преодолява", уверена е директорката на "Радостни обреди". Тя се похвали, че дори на Коледа има записана сватба, а на 20.12.2020 има два ритуала.