Литературната аптека на Димитър Димов може да видите в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 18:50, 20.09.2021

Изложбата „Литературната аптека на Димитър Димов“ се откри тази вечер в Дом на културата „Борис Христов“.

На откриването присъстваха ректорът на Медицински университет-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева и заместник-кметът по култура на община Пловдив Пламен Панов.

Инициативата „Седмица на Димитър Димов“, организирана от Медицински университет – Пловдив, съвместно с Националния литературен музей и Община Пловдив, е посветена на 70-годишнината от издаването на романа „Тютютн“. Изложбата «Литературната аптека на Димитър Димов» ще продължи две седмици и може да бъде посетена до 3 октомври 2021 година.

Експонирани са автентични опаковки на лекарства, описани в романите на писателя, от колекцията на Музея на медицината при МУ – Пловдив. Лекари и фармацевти от Медицинския университет разказват на достъпен език за експонираните медкаменти и техните днешни аналози. Един от тях е директорът на Музея на медицината доц. д-р Георги Томов.

Посетителите могат да видят и оригиналите на първите издания на романите на Димитър Димов, както и снимки и документи, от фонда на къща-музей «Димитър Димов» - свидетелства за пловдивския период на писателя.

Тази вечер беше представен и филмът „Триптих за Димитър Димитър“. Предвидена е и творческа среща-разговор със създателите на документалния филм – проф. Златимир Коларов – сценарист и Валентина Фиданова-Коларова – режисьор на лентата. В петъчния ден - 24 септември от 13.00 ч. в Медицински университет – Пловдив е второто акцентно събитие – литературно четене на откъси от романа „Тютюн“, преведени на различни световни езици, с участието на чуждестранни и български студенти. Пред най-творческата академична аудитория ще чуем литературни преводи на откъси от „Тютюн“ на английски, японски, гръцки и др. Събитието отбелязва Европейският ден на езиците – 26 септември.