Лекари от Пловдив направиха 400 успешни операции с робот

  • от PlovdivTime
  • 11:04, 21.10.2023

Лекари от Пловдив извършиха над 400 успешни роботизирани операции в рамките на три години. 

"Роботизираните системи улесняват оперативните интервенции в две посоки. Предимствата за пациентите - по-добрата визуализация и подобрените резултати. От страна на хирурзите - хирургът има по-добра позиция, която позволява дълго време да оперира, без да се уморява.", съобщи д-р Ганчо Костов от УМБАЛ „Каспела“.

Той разкри при кои случаи се разчита на роботизираната система.

"Системата се използва основно при онкологични случаи, защото са финансирани от Здравна каса. При останалите хирургични интервенции, при които може да е приложима, пациентите сами трябва да заплатят стойността на оперативната намеса.", посочи той.

След близо тригодишно натрупване на опит в работата със системата DaVinci, Клиниката по хирургия на УМБАЛ “Каспела” в Пловдив сертифицира още един екип в лицето на Д-р Ганчо Костов - конзолен хирург и Д-р Теодора Стойчева - асистент.

"Обучението дава своите плодове. Пожелавам им “попътен вятър” и след време те също да се “похвалят” с други подготвени от тях млади хора. Нашата програма продължава с висок интензитет и стотици успешно извършени интервенции във всички области на коремната хирургия. Бъдете здрави.", пожела на новия екип завеждащият Клиника по хирургия в лечебното заведение проф. д-р Росен Димов.

Чрез сефтифицирането университетска болница "Каспела" ще може да осъществява по-голям обем от операции.

Лечебното заведение успя да въведе роботизираната хирургия в употреба за нейните пациенти. То предлагат доста отлично качество на медицинската услуга благодарение на предимствата на новата технология. Сертифицирането на още един екип е безспорен успех, за да може да се разшири обема на дейността в тази сфера.

Едно от големите предимства на роботизираните системи е бързото възстановяване на пациента. Времето за това е по-кратко в сравнение дори с лапароскопската хирургия, която е друг раздел на миниинванзивната хирургия.

Опитът на първия екип на болницата в роботизираните интервенции вече е значителен.

"Осъществили сме близо 400 роботизирани операции. Те са различни по характер. Осъществяват се големи по обем колоректални хирургични интервенции, стомашни, панкреатични, както и чернодробни резекции – общо взето пълен мащаб от онкологичната хирургия.", отбеляза д-р Ганчо Костов.

Той призова пациентите да не се притесняват от модерния метод на операция, защото контролът е изцяло в "ръцете" на опериращия.

"Системата е роботизирана, но самата интервенция се осъществява и ръководи от опериращия – конзолен хирург. Екипът е добре подготвен. Реално рискът за пациентите не е по-голям от конвенциалните или лапароскопските операции. Напротив, дори е сигнификатно. Резултатите са по-добри в сравнение с другите варианти на оперативна намеса, благодарение на предимствата, които роботизираната система притежава.", завърши д-р Костов.

Хирургичната система DaVinci е една от първите минимално инвазивни хирургически системи с помощта на роботи, одобрени от FDA. Днес роботите DaVinci са повече от 5000 броя в света и се използват от хирурзи във всички 50 щати на САЩ, както и в 67 страни по света.

Национална здравноосигурителна каса вече реимбурсира роботизирани операции в коремната хирургия, както и в урология, гръдна хирургия и гинекология. Така пациенти със злокачествени новообразувания могат да бъдат оперирани със системата DaVinci по клинична пътека.

Надеждите са, че с популяризирането и навлизането на системата в широка употреба, ще дойде момент за намаляване цената на една процедура.

Това е недостатъкът за хирургичния екип при работа с роботизираната хирургия. За да се придобият необходимите знания и умения за ефективно и безопасно използване на робота, се преминава през дълъг, специфичен и скъп период на обучение и самообучение, до получаване на сертификат, удостоверяващ компетентност за работа с DaVinci.