Лекар и сестра от Онкото в Пловдив диагностицирани с Covid-19

  • от PlovdivTime
  • 13:38, 13.05.2020

Съобщеното днес от Националния оперативен щаб с положителна проба за COVID-19 медицинско лице от Пловдив е медицинска сестра от КОЦ - Пловдив. Тя е била изписана за домашно лечение, без симптоми. Това съобщиха преди минути от Областния щаб. Преди дни беше съобщено за още един медик с положителна проба за коронавирус. Оказва се, че става дума за лекар от същото лечебно заведение. До 30 април той е бил в домашен отпуск. След това се е самоизолирал.

В момента продължава широко епидемиологично проучване в здравното заведение, за да се гарантира спокойствието на работещите и пациентите. 37 от направените досега проби са отрицателни. До края на седмицата общият брой на тестваните лица ще е над 100. В лечебното заведение е спазен целият алгоритъм за дезинфекция и за работа с коронавирус.

„За да няма спекулации и интерпретации по случая, предоставяме цялата налична информация до момента. От страна на здравните власти и ръководството на КОЦ - Пловдив, са предприети всички необходими противоепидемичните мерки“, съощи Дани Каназирева. 

От всички потвърдени случаи  до момента 14 са инфектираните медицински лица, от които 11 са излекувани. От тях: 4 лекари, от които 3 оздравели и 1 на болнично лечение, 5 медицински сестри, от които  4 оздравели, една на домашно лечение, 1 акушерка, която също е излекувана, както и 4 санитарки – една  хоспитализирана, а другите 3 са напълно оздравели.