Ледената пързалка предложи на Общината да отпусне ваучери за деца, тя се чуди дали да приеме

  • от Соня Желязкова
  • 17:18, 19.12.2021

Кметът Здравко Димитров е утвърдил доклад с предложение на собствениците на ледената пързалка в Пловдив за отпускане на 15 000 ваучера за безплатно обучение на деца да карат кънки.

Предстои да бъде внесено предложение за разглеждане от Общински съвет при една от следващите му сесии, научи TrafficNews.

Още през май месец на 2020г. от фирмата „АСТ Сервиз“ ЕООД, която поддържа зимния атракцион в Пловдив, е отправено предложение до Общината за организиране на подобна инициатива. На всички ученици от 1-ви до 7-ми клас в общинските училища безплатно да бъде предоставено начално обучение за каране на кънки, което да включва и подпомагане от квалифицирани специалисти.

За да се реализира предлаганата програма, са необходими 150 000 лв. без ДДС“, посочва фирмата в предложението си го общината и обобщава, че има готовност за обсъждане на детайлите.

TrafficNews се свърза с Николай Денев, който поясни, че стойността на един ваучер възлиза на 10 лв. В цената ще бъдат включени една цяла сесия, наем на кънки, както и инструктор. Редовната цена за една сесия, плюс кънки възлиза на 15 лева. Така сметнато, излиза, че фирмата прави отстъпка на Общината с 5 лв. при всеки ваучер. "АСТ Сервиз" са поискали също да бъдат отчислени само използваните ваучери, които ще бъдат предавани от децата на входа на съоръжението при организирано мероприятие.

До този момент обаче Общината не е върнала никакъв отговор до Ледена пързалка-Пловдив, в който да посочи отхвърля или одобрява предложението. В програмата на следващата сесия на местния парламент пък не присъства обсъждането на въпроса с инициативата. Каква е причината за забавянето, предвид датата на входиране на предложението – все още не е ясно.

В София тази година се реализира подобна инициатива, която се поема от Министерството на младежта и спорта по „Програма за развиване на спорта за всички“ и е в осъществяване на Националната стратегия за физическа интензивност и развиване на българското население БУЛФАР 2021-2024.

Дали предложението това  да се случи и в Пловдив ще мине на Общинска сесия преди Ледената пързалка да приключи със Сезон 2021 и ще бъде ли обсъдено смъкване на цената, която общината трябва да заплати на фирмата за предоставяне на услугата, TrafficNews ще следи темата.