Куршум хан и други скъпи спомени в календара на Историческия музей за 2017 г.

  • от PlovdivTime
  • 16:34, 21.12.2016

Календарите на Историческия музей с красиви стари снимки на Пловдив от години са се превърнали в желан подарък и сувенир от града под тепетата, и се разграбват като топъл хляб. „Календарът ни за 2017 г. е наречен „Спомен за Пловдив”. Всички теми в него в някаква степен вече са спомен, но и основа за изграждане на настоящето”, заяви при представянето директорът на Историческия музей Стефан Шивачев.

Сред показаните забележителности са Капана, Бунарджика, Панаира, мостовете на Марица, военните поделения, Железопътната гара, главните улици и други. Един от най-интересните раздели е за хановете в Пловдив.

В турско време "Узун чаршия" от площад "Джумаята" до моста на река Марица е основният търговски център на Пловдив. Тук са и колоритните ханове на града. Най-прочут е Куршум хан - кервансарай, където е осигурена нощувката на пътуващите търговци. Следват от лявата страна на улицата Гаваз хан с тежката порта и прочутата ахчийница с казани с вкусни гозби; Караул хан със специални стаи за дубровнишките търговци, та чак до брега на Марица, където са сградите на резиденцията на генерал-губернатора на Източна Румелия (стария турски конак) и прочутия Панаир хан.

Само няколко десетилетия след Освобождението през 1878 г. от всичко това остава само спомен, а по протежение на улицата се издигат нови модерни търговски и доходни здания. Наричат я вече "Търговска", а по-късно по незнайни съображения е преименувана на "Райко Даскалов". Но за пловдивчани, които пазят спомена и духа на града, улицата си остава и до днес "Малката главна", гласи описанието.

Календарът за 2017 година може да бъде намерен в сградата на Историческия музей на площад пл. Съединение № 1 в Пловдив.

Директорът на Историческия музей Стефан Шивачев показва раздела с мостовете на Марица