Кунчев в Пловдив: Ваксинационните кабинети ще работят, докато има хора пред тях, включваме и джипитата

  • от PlovdivTime
  • 13:56, 21.02.2021

14 имунизационни кабинети са разкрити към настоящия момент в Пловдивско. Това съобщи по време на брифинг под тепетата доц. Ангел Кунчев. Той заяви, че действащите днес кабинети са без работно време и ще работят, докато пред тях има хора. 

Интерес от страна на гражданите не липсва, сочи проверка на TrafficNews.bg. Опашка от желаещи се е извила пред РЗИ - Пловдив. 

От утре в масовата имунизация ще се включат и личните лекари, съобщи Кунчев.

"В петък бе изчистен въпросът с документацията, която трябва да попълват. Очаквам ваксините да стигнат, тъй като през месец март очакваме половин милион дози от всички ваксини. Аз лично очаквам да получим и дози от "Янсен", за която в момента тече процедура по одобрение", коментира Кунчев. 

Областният управител Дани Каназирева допълни, че от понеделник ще функционират 23 пункта на територията на областта - с три повече от обявеното от здравното министерство. Днес извън областния град работят единствено кабинетите в Асеновград и Първомай, а от утре ще функционират всички. 

За град Пловдив дежурни са 7 лечебни заведения, както и ваксинационния кабинет в РЗИ. 

Вчера е създадена организация с кметовете в областта, така че гражданите да имат достъп до ваксина възможно най-близо до дома си. Кабинетът в Карлово ще поеме и потока от община Сопот, в Раковски - от Брезово, в Хисаря - от Калояново, в Стамболийски - от Перущица и Кричим, в Асеновград - от Лъки и Куклен, в Пловдив - от Марица, Родопи и Съединение, а в Първомай - и от Садово. 

"Тези кабинети ще работят и събота и неделя, няма да има върнати хора.  Отделно от това през седмицата ще работят всички 23 пункта на територията на областта". Паралелно с това личните лекари от вчера започнаха да получават ваксината и ще се включат от утре", увери Каназирева. 

До. Кунчев коментира нежеланите реакции след ваксинация. По думите му, в момента има регистрирани 153 случая на такива. 

"Най-често срещани са леки признаци на грип, което е показател, че имунната система работи, реагира и изработва антитела", обясни той. И допълни, че дори не може да нарече подобна реакция "нежелана", тъй като тя показва, че ваксината действа. 

Поставени са над 100 000 ваксини. Един-единствен е случаят на алергична реакция. Той е овладян още в медицинския кабинет.