Културен център “Тракарт“ кани на тридневен “Празник на японската култура“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 18:28, 07.08.2021

Кимоното-елегантност, история и усещане за вечност! Това ще видят пловдвани в Културен център Тракарт от 2 до 4 септември . Откриането е на 2 септември в 16 часа.

Този Празник на японската култура в Пловдив се организира от Снежана Накатани и носи името "Кимоното-елегантност, история и усещане за вечност".

Посланието на изложбата  е "Давам нещо от себе си, което е веднъж в живота - за цял живот".. Основната идея е да се донесе автентичното Японско изкуство, както и запознаване на българската дама с изяществото на кимоното.

Предвидено е онлайн включване директно от Япония с Майстор Хидеко Накатани по Икебана и Чаена церемония възможна е и дискусия с гостите.

Програмата включва още:

  • Представяне на д-р Нели Койчева- контраалт. Песни: Сакура- традиционна старинна японска песен, Водно конче (Akatonbo) -Козаку Ямада, Градът на цветята (Hana no Machi)-. Икума Дан, Пустинна луна ( Tsuki no Sabaku)-старинна японска песен, аранжимент Сиггуро Сасаки, Първа любов ( Hatsukoi)-Тацуносуке Кошитани, Планината Нара(Narayama) - Козабуро Хираи, Приспивна песен от епохата Едо(Edo no Komoriuta) - една от най-старинните японски песни, Този път( Kono Michi) Казаку Ямада. За бис Криле( Tsubasa) Тару Такемицу
  • Песен от Такеда старинна романтична песен и др.
  • Представяне на Снежана Накатани - Продуцент
  • Представяне на Кимоната- елегантност история, изящество и усещане за вечност!
  • -Томесоде, Фурисоде, Оби, Нишиджин ори техника. История на мотивите използвани върху кимоната (цветя, птици, исторически персонажи сцени...) както и Мон -емблема от 700 години, всичко това през историята, обичаите и нравите на японците. Как в едно кимоно или оби, в няколко метра плат се крие една цяла приказка или история!?
  • Видео с Майстор по Шодо- Кьоко Уеда.
  • По желание, гостите биха могли да изпишат йероглиф и отнесат за спомен от събитието. На експозицията ще бъдат изложени японски порцелан ( Арита Яки), Лале, Хайку и др.

В заключение ще бъде поставен и акцент върху кимоното като обединяващ елемент между всички традиционни японски изкуства.

Събитието се осъществва с подкрепа на Посолството на Япония в България и ще се състои в три поредни дни.

Входът е с билети, цена 10.00 лв./ден, за студенти-5.00 лв./ден.