Костадин Димитров разговаря с директора на ББР за съдбата на Пешеходния мост

  • от PlovdivTime
  • 13:00, 08.12.2023

Концесията на Пешеходния мост на река Марица и възможности Общината да възстанови правото си на ползване обсъдиха на среща днес изпълнителният директор на Българската банка за развитие Илия Караниколов и кметът на Пловдив Костадин Димитров.

„Това е само първа стъпка от един дълъг, но важен процес градът отново да се обърне към реката“, заяви кметът.

Илия Караниколов увери, че ББР е готова на диалог с община Пловдив за бъдещето на концесията на Пешеходния мост.

Българската банка за развитие е придобила правата на концесионера „Търговски център Марица“ ЕООД. Концесионният договор е подписан през 2001 г. и изтича през 2035 г.

Костадин Димитров заяви на последната сесия на Общинския съвет, че тази част на Пешеходния мост не съответства на цялата пешеходна зона на Пловдив. Той добави, че ще работи за промяната на пространството.

Темата за връщането на моста отново бе върната на дневен ред в този мандат, след като в предишния екскметът Здравко Димитров не виждаше целесъобразност във връщането му. Тогава инициативата пое кметът на „Централен” Георги Стаменов, а в този мандат от първия ден в активни разговори бяха общинските съветници от групата на „Браво, Пловдив”, които проведоха среща с управителя на фирмата, държаща концесията на съоръжението.

Концесията на моста бе подписана през 2001 година между Община Пловдив и  „Търговски център Марица” ЕООД на Денис Бареков . По договора бизнесменът превежда 6,8 млн. лева на Община Пловдив, като всяка година се заплаща и концесионно възнаграждение в размер на 12 000 лева.

През 2018 година концесията бе заложена пред ББР през други дружества на Бареков за 2,5 млн. евро и влиза в нейните активи.  В момента именно банката стопанисва съоръжението, като получава наемите и изплаща концесионните си задължения.    

Към днешна дата пасивът на ББР за моста е 4 733 000 лева, колкото банката иска за откупуването на моста. Единствено през тази година се очаква дружеството да бъде на печалба, откакто банката го придоби. Оттам може и да са готови на преговори за цената на дружеството, тъй като има амортизации по него.