Костадин Ангелов: Умело се справяме с пандемията, въпреки че нямаме строги мерки

  • от PlovdivTime
  • 10:23, 28.01.2021

Запазва се тенденцията у нас да има повече излекувани, отколкото новозаразени с коронавирус пациенти. Именно това дава увереност на здравните власти и показва, че мерките дават резултат и се върви по правилния път. Това заяви на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Дневната заболеваемост у нас е паднала под 100 на 100 000 души.

„Въпреки ниския индекс на строгост на мерките България поддържа ниски нива на заболеваемост. Това показва, че ние умело се справяме с пандемията у нас, въпреки умерените и не толкова строги мерки в сравнение с Европейския съюз“, коментира Ангелов.

Относно 14 дневната заболеваемост, доцент Ангел Кунчев коментира, че България е сред страните от ЕС, които не са в червено заради висок брой на заболели.

С най-ниски нива е ЕС, освен нас са Гърция, Норвегия, Исландия и Финландия.

В момента сме на 27 място по заболеваемост в ЕС и на  6 на Балканите. По отношение на смъртност сме на 11 място е ЕС.

В страната има само три червени области. Това са Враца, Кюстендил и Плевен. 19 са оранжеви и за пръв път имаме и 6 жълти, които имат изключителни ниски нива.

Най-ниска е заболеваемостта в Търговище и най-висока в Кюстендил.

Продължава и тестването с антигенни тестове на учителите в цялата страна. Към момента са направени 3726 теста на непедагогически персонал, който работи в учебните заведения. От тях 11 души са положителни. Тествани са и 12 232 учители, като 26 са положителните.

Ангелов коментира и темата със затворените заведения и удара, който понася туризмът.

„Не сме си поставяли за цел да убием туристическия бранш. Целта на мерките е да спасят животи. Друга е целта на ограниченията за влизане в страната. Ние сме подходили гъвкаво, дали сме оказания на всички РЗИ-та. Българите, които се прибират, ще бъдат поставяни под карантина или ще им се прави антигенен тест. Карантината ще се вдигне при отрицателен PCR или антигенен тест”, заяви той по повод последната му заповед, с която се ограничава влизането в България.

Ангелов даде пример с други Европейски държави, по отношение на рестрикциите, както и с Израел.

„Другите държави затварят границите си. Нещата са сложни и динамични. Вижте Израел - колко много ваксинирани и колко много болни, колко пациенти в интензивните сектори. ПСР тестовете са за сметка на хората”, каза още министърът. Индиректно той коментира и нападките срещу него от представителите на различни браншове.

„Хората си искат живота обратно. Ние не по-малко от тях си искаме живота обратно. Но трябва да си върнем живота здрави. Не се обиждам на квалификациите, сигурен съм, че след време най-големите критици ще са благодарни”, каза още министърът.

"Изборите идват, има решения. Фокусът на всичко това, което правим е да държим пандемията на каишка. Най-важни са животът и здравето на хората", посочи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. 

По думите му има няколко насоки, по които се работи. Първата е да се осигури всичко необходимо на членовете на комисии –  поне по две маски, дезинфектанти и ако е нужно - машини са пречистване на въздуха.

Министърът допълни, че има възможност масовото ваксиниране да започне още към края на февруари, което означава, че членовете на комисиите могат да бъдат ваксинирани приоритетно по тяхно желание. 

"Нашите усилия ще са към мобилните избирателни комисии. Наблюдавайки числата от желаещите във втора и трета фаза и броя на ваксините, които очакваме през февруари – съвсем реалистично е сред средата на февруари да започнем с четвърта фаза, т.е. част от масовата ваксинация у нас. Можем да включим хората в избирателните комисии в трета фаза и до датата на изборите те ще имат имунитет. По наша предварителна информация ще има около 260 000 дози ваксини, които са достатъчни за 130 000 души. Над 800 000 дози ваксини се чакат до края на март", посочи проф. Ангелов.