Комплекс с 400 жилища изниква върху имота на военните срещу SPS, 17% ще са за армията

  • от Благовест Андонов
  • 16:04, 27.03.2021

70% застрояване, до25 метра височина и РЗП до 28980 кв.м – това се предвижда за имота на военните срещу хотел SPS, който ще се разиграе на търг. Тази седмица правителството одобри Министерството на отбраната да даде на търг имот в Пловдив, който е с отпаднала необходимост, пише TrafficNews.

Той е с големина от 9660 кв.м, като е с лице към бул. „Освобождение”.  Имотът ще бъде даден на търг, като от МО обявиха, че началната тръжна цена ще е  501 653 лв. и съответният процент от разгънатата застроена площ на бъдещото застрояване – 17%, представляващ обезщетението за Министерството на отбраната. По сметки на военните това прави 55 обзаведени апартаменти с паркоместа  с различна големина, като средната площ. 90 кв.м.

В новия жилищен комплекс се очаква да има близо 400 апартамента.

В момента устройствените показатели не позволяват там да се строи жилищно строителство. В сегадействащия ОУП теренът е със специален статут. Гл. архитект Димитър Ахрянов заяви, че след комуникация с Министерството на отбраната, оттам са поискали теренът да бъде с градоустройствени показатели „Жг”, което ще позволи разгръщането на строителството, което искат от армията.   

Това означава, че дори търгът да бъде проведен сега, то строителството на парцела може да започне, когато бъде приет новият ОУП.

Димитър Ахрянов заяви, че в момента се подготвят промените  в квартал „Гладно поле” в новия ОУП. От Министерството на отбраната отказаха да дадат 56 дка на Община Пловдив, които пък влязоха в програмата за имоти с отпаднала необходимост  за 2021 година.  С други думи – също са предвидени за застрояване чрез обезщетение.

„По време на общественото обсъждане имаше предложения от граждани и район „Източен” за направата на парк, детски градини и други обществени дейности. В първоначалния проект там е предвидено обществено строителство – за втори градски център.  Ще предложим там да има смесена зона – с парково пространство, детски заведения, като на места и жилищно строителство. Там предвиждаме „Жс”, което означава по-ниско строителство и повече озеленяване”, каза гл. архитект.

Kоментари

коментар
Hhh
02:22, 30.03.2021
Отговор

Поредната добра сделка на “патрЕота” Каракачанов - при пазарно обезщетение 30 %, той е успял да договори наполовина! Тия ако прескочат 4%, евала на пияния шофьор и агент Иван!