Комисия установява щетите по пл. „Централен” от ледена пързалка, казусът може да стигне и до съд

  • от Благовест Андонов
  • 09:42, 15.02.2022

Община Пловдив ще сформира комисия от 9 души, които да направят цялостно обследване на площад „Централен” и щетите по него. Както TrafficNews писа при демонтирането на ледената пързалка се видяха сериозни щети по новия площад. Те са изразяват в повдигане на редица места на настилката, като плочите отдолу са разместени, части от кашпите също са компрометирани.

Според експерти участъците, на които са надигнати плочите и част от паважните настилки, вероятно ще се наложи да се пренаредят. Площадът от Партийния дом до частта му на съоръжението над „Гладстон” е на пясъчна основа и плочите не са лепени. Заради постоянната техника на заледяване на пързалката, вода е влязла през фугите, които са направени като дренажи. Поради това се е получило надигането и разместването на плочите. Оправянето на настилката не е трудно, но не и евтино занимание, тъй като голяма част от нея са гранитни плочи.

Зам.-кметът по строителство Пламен Райчев обясни, че ще сформира комисия от 9 души, които ще направят обстоен преглед на площада, за да се видят щетите.

„Поставянето на ледената пързалка мина през ЕСУТ, но поддържането на площада е в моя ресор. Знаем състоянието на площада преди и след пързалката. Когато се установят щетите, ще поискаме от фирмата да ги възстанови в определен срок. В закона е упоменато, че ако тя откаже – ние ще оправим площада и ще си търсим средствата в съда. Такава е процедурата, не знам каква гаранция е оставила фирмата в Общината”, обясни Райчев.

Отговор на въпроса колко е гаранцията от фирмата и дали има застраховка на площада в полза на Общината за пързалката, не получихме и от зам.-кмета по финанси и стопански дейности Величко Родопски. Той заяви, че тези дейности са минали през главния архитект Димитър Ахрянов.