Комисия ще решава кои заразени с COVID-19 в Пловдив да бъдат хоспитализирани

  • от PlovdivTime
  • 15:28, 02.11.2020

Още легла ще се разкрият в болниците в Пловдив и областта за лечение на COVID-19. Това съобщиха от областния кризисен щаб. Всички отделения и легла са разделени на три – хора със съмнения, които чакат проба, вече диагностицирани хора и интензивни легла.

„Имаме разговор с Медицинския университет. Административния блок в Инфекциона болница ще се преобразува в отделение за лечение на коронавирус. Ще се направи ремонт и в началото на януари още над 30 легла ще бъдат позиционирани там. Имаме и трети план, но за сега е на фаза обсъждане”, заяви Дани Каназаирева – Областен управител на Пловдив.

От днес е съставена комисия, която ще преценя дали едно болно лице има нужда от хоспитализация.

„Недостигът на легла се дължи на две причини. Има болници, в които се хоспитализират леки случаи, които могат да се лекуват в домашни условия. Втората причина - в паниката, много хора настояват да бъдат на всяка цена хоспитализирани. С моя заповед от днес е съставена комисия от двама инфекционисти, един пулмолог, един анистезиолог и двама от РЗИ. От тук нататък те ще извършват контрол относно хоспитализациятата и ще подпомага болниците. Трябва да не пребързваме с хоспитализацията. Това е риск”, каза Каназирева.

„Най-важно е да се спазват мерките, за да намалим потока от болни. Нека се спазват инструкциите на здравните власти. Да не се събираме, да сме отговорни. Излишна е паниката, тя вреди. Имаме строги критерии, кои ще се хоспитализират. Няма нужда с 37,2 температура да настояват да бъдат хоспитализирани. Както и с лека кашлица. Всеки престой крие риск за болния. Може да е лек вируса, но хората могат да си тръгнат с по-тежка диагноза. Крие се голям риск. Ще спазваме строги изисквания – пневмония, дихателна недостатъчност. Ще връщаме пациенти. Ще се наблюдават и ако се влошават, те ще дойдат и тогава ще бъде приет”, каза професор Сточева, която ще оглави комисията.