Кои са новите пловдивски депутати? Лидерите на партиите отварят път на местните активисти

  • от Благовест Андонов
  • 12:37, 05.04.2021

ГЕРБ ще загубят по един мандат в двата пловдивски многомандатни района, показват предварителните данни от паралелното преброяване. При официалните данни, които са над 50% за града и над 70% за областта, става ясно, че преференциите отново играят важна роля само в 17 МИР, където регионалните структури играят важно значение за бъдещите народни представители . Засега нито един депутат от 16 МИР не е пренаредил листата на партиите, които минават със сигурност 4%-тата бариера, пише TrafficNews.

Данните към този час показват, че ГЕРБ ще имат 4 мандата от Пловдив – град.  Това означава, че депутати ще бъдат Бойко Борисов, Иван Тотев, Вежди Рашидов и Радослав Чолаков. Ако Борисов предпочете да влезе от София, то неговото място ще заеме петият в листата Спас Гърневски.

Втората формация в Пловдив – „Има такъв народ” ще изпрати в 45-тото Народно събрание двама – Тошко Йорданов и  шахматистката Антоанета Стефанова. Ако Йорданов, който е водач и в Пловдив област предпочете да влезе оттам, в парламента ще отиде третата в листата Теодора Пенева.

БСП също ще има двама депутати – Корнелия Нинова и проф. Иво Христов.  Отново при хипотеза, че лидерът на партията предпочете другият многомандатен район, на който е водач, то народен представител ще стане Иван Петков – Бебето.

Лидерът на Демократична България Христо Иванов също трябва да реши кой многомандатен район ще представлява. Ако е от софийският, то в 45-тото Народно събрание ще се закълне Манол Пейков.

Същата дилема е и пред другата формация, която минава 4% „Изправи се! Мутри вън!” . Николай Хаджигенов е водач и на 25 МИР в София и ако предпочете него, то депутат ще стане Мария Капон.

Почти сигурно ДПС ще вкара депутат от Пловдив – град, още повече, че ВМРО към момента са извън следващия парламент. Това означава, че Тенер Али ще влезе от Пловдив.

Ако все пак ВМРО мине 4%-тата бариера в парламента ще влезе Александър Сиди.