Кой абдикира от най-мизерните жилищни блокове в Пловдив - обитателите им или местната власт?

  • от PlovdivTime
  • 16:38, 11.02.2020

Блоковете в Столипиново на улиците „Сокол“ и „Батак“ отново предизвикаха полемика в местната власт. По време на гледането на годишната програма за разпореждане с общинска собственост се сблъскаха две коренно различни предложения за съдбата на общинските жилища в гетото.

Темата бе подхваната от общинския съветник от ДПС Али Байрям, който заяви, че държавата и Общината са абдикирали от проблемите на хората с тези блокове и по никакъв начин не се грижат за собствеността там. Той предложи след техническото обследване на блоковете, и ако се окаже, че те са годни за обитаване, Община Пловдив да ги продаде на наемателите им, като по този начин те ще се грижат по-добре за апартаментите и общите части.

Контратеза обаче бе развита от Стефан Послийски от ВМРО. Според него трябва да се направи комисия, която да отиде във въпросните блокове и да види кои наематели не само не се грижат за общинското имущество, но и го рушат. Той каза, че проблемите на хората са много сериозни и трябва наистина да се вземе решение за тях, но в същото време трябва да се засили контролът върху стопанисването на общински апартаменти. Именно това според него е довело до сегашното им състояние.

Припомняме, че в момента тече обследване на 10 блока в Столипиново заради натрупаните с годините проблеми с ВиК мрежата. Става въпрос за жилища на улиците „Сокол“ и „Батак“. Това са  т.нар. „соколи“, които са общинска собственост и от години са под вода, като тя извира от прозорците и се влива в канализационната мрежа през шахтите. Абсолютно никой не знае колко вода се потребява от тези блокове, нито колко са загубите там.

Причината е, че общият водомер също е под вода. Техническото обследване трябва да покаже дали изобщо тези блокове са годни за живот, тъй като от 20 години конструкцията им е под вода.