Кметът: Зоологическата градина може да бъде завършена до края на годината

  • от Благовест Андонов
  • 13:34, 13.01.2023

Реалистичният срок за завършването на зоологическата градина в Пловдив е до края на годината. Това заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров. Той е категоричен, че парите от Фонда за устойчиви градове, вместо за пробива до Водна палата ще бъдат пренасочени към зоокъта и Дондуковата градина, а не за друг обект в града. За това са дали съгласието си именно от фонда, а всички останали предложения, като това средствата да отидат за кино „Космос”  или за облекчаване на трафика в града, според Зико са популизъм.

Градоначалникът добави още, че много от съоръженията в зоологическата градина ще бъдат изградени наново, тъй като част от тях са от дърво и вече са изгнили.Той коментира и гражданското недоволство относно високата сума, която се пренасочва към обекта.

„Много повече граждани ми се обадиха, че искат зоопарк.  Тези същите недоволни граждани бяха и за пробива за Водна палата. Има хора, които разбират от всичко, но да не се окаже накрая, че не разбират от нищо. Хубаво е да се чуе и тяхното мнение, но по-важно е това на специалистите или на майките  с деца, които вместо в Пловдив, водят децата си в Стара Загора”, заяви още Димитров.

На общественото обсъждане за пренасочването на парите от Фонда за устойчиви градове зам.-кметът по финанси Величко Родопски каза, че на практика това е изцяло нова процедура за поемането на общински дълг, която трябва да бъде извървяна от самото начало и не е сигурно дали този заем в крайна сметка ще бъде одобрен от Фонда за устойчиви градове. По думите му условията, по които ще кандидатства Община Пловдив са много добри и са в размер на 0,33% лихва плюс основния лихвен процент.

В новата концепция за зоологическа градина  са заложени 20 хабитата, като три от тях са нови, те включват такъв за лъв, и екзотични животни. Също така ще се разширят и водните площи.