Кметът Здравко Димитров: Нека не превръщаме празника на града в арена на политически страсти

  • от PlovdivTime
  • 23:31, 05.09.2020

Утре Пловдив ще отбележи 135-тата годишнина от едно от най- важните събития в българската история - Деня на Съединението. 

Празникът е двоен за пловдивчани, защото освен Съединението на България, те отбелязват и празника на града. Честванията по повод годишнината от обединението на Княжество България и Източна Румелия в града под тепетата започват с молебен, отслужен от Пловдивския митрополит Николай. През целия ден се провеждат празнични концерти, изложения и възстановки.

"Столицата на Съединението" почита големия национален празник с възстановка на великото за България историческо събитие. Денят е определен за Празник на Пловдив с решение на Общинския съвет от януари 1993 г. 

Гост на тържествената проверка - заря ще бъде президентът Румен Радев, който през деня ще поднесе цветя пред паметната плоча в село Първенец, а преди това президентът ще открие барелеф на Дякона Васил Левски във Влаховата къща в село Брестовица. 

Тази година паралелно с официалната програма, ще бъде проведено и шествие, организирано от лидерите на протестите в Пловдив под надслов "Национален поход за Съединение". Организаторите декларират, че шествието ще бъде патриотично, няма да е с политически цели и празникът на града няма да се превърне в арена на политически страсти. 

"Искреното ми желание е както организаторите на шествието, така и гражданите на Пловдив в този ден да си спомнят, че  Обединението на Княжество България и Източна Румелия е най-добрият пример за самоотверженост  в нашата история – без политическо разделение,  без лични сметки и без дребен егоизъм. „Съединението прави силата” не е просто лозунг на входа на Народното събрание. Това е смисълът на българската държавност, завещана ни от хората, които преди повече от век  са се противопоставили на дипломатическия натиск на Великите сили. Те са се обедини в името на една кауза – Отечеството и са успели! Надявам се всички ние в този ден да бъдем на висотата на нашите предци и Пловдив винаги да бъде Столицата на Съединението. Надявам се в този ден политиците и гражданите да забравят езика на омразата и да бъдат заедно. 6 септември е ден за почит към хората, благодарение на които днес живеем в обединена България.  Посланието на Съединението е, че българският народ успява, когато е обединен" заяви за TrafficNews кметът Здравко Димитров. 

Тази година мерките за сигурност ще бъдат засилени, тъй като предвид политическата ситуация в страната не са изключени провокации. 

Гражданите, които желаят да наблюдават тържествената заря-проверка от 20.30 часа на пл. „Съединение“ в Пловдив, ще имат достъп до зоната на мероприятието след 18.30 часа през три контролно-пропускателни пункта: един на бул. „6-ти септември“ и ул. „Димитър Цончев“ (при сградата на Прокуратурата); втори КПП при бул. „6-ти септември“ и ул. „Св. Климент“ (при подлеза) и трети КПП – при бул. „6-ти септември“ и ул. „Петко Каравелов“ (до ДЗИ-Пловдив).

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети и вещества. Гражданите ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Тези, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.