Кметът: Съветниците не знаеха кой е Манол Пейков

  • от PlovdivTime
  • 18:04, 22.05.2017

Общинските съветници в Пловдив гласували в пълно неведение на решението за отстраняването на издателя Манол Пейков от Управителния съвет на фондация „Пловдив 2019” миналия четвъртък. „Никой от тези 44 общински съветници се оказва, че въобще не са знаели кой е този човек, за когото са гласували. Много странен момент”, заяви днес на пресконференция кметът Иван Тотев.

Пейков е управител на „Жанет 45” – едно от най-големите български издателства и участник в редица обществени каузи и инициативи. Изваждането му от управата, което бе придружено с обвинения в конфликт на интереси, предизвика сериозен скандал сред пловдивската общественост. Тотев заяви, че Манол Пейков ще бъде върнат в УС още при следващото заседание на местния парламент на 8 юни.

„Смятам, че на следващата сесия ще променим решението и господин Пейков няма от какво да се притеснява”, подчерта кметът. Той определи отстраняването на издателя от УС като акт, който не е насочен към никого, а се дължи на липсата на достатъчно информация за работата на фондацията и комуникацията й с хората. Фондацията трябва да излезе от анонимност и новият зам.-кмет на културата Александър Държиков ще се намеси, категоричен беше Иван Тотев.

Манол Пейков заяви пред радио „Пловдив”, че съветниците му дължат извинение заради отстраняването от управата на общинската фондация, но дължат и извинение на всички пловдивчани, защото са гласували безотговорно и без да проверят информацията.

„При демокрация така не се прави. Никой не стана и не поиска да ме поканят и изслушат, а гласуваха с пълно единодушие. Ще помисля за връщане във Фондацията евентуално, но след извинението на съветниците. Фондацията е общинска, макар и да е с гражданско ядро и ако са искали да ме отстранят, значи има нещо дълбоко сбъркано. Нещо не е наред”, допълни управителят на „Жанет 45”. Според него Пловдивският общински съвет никога не е познавал работата на фондацията и никога не се е интересувал от нея.

„Обвинението в анонимност, тоест че общинските съветници не ме познават, като член на фондацията е част от проблема с непопулярността на Фондацията. Ако Фондацията е неразпознаваема, значи кметът на Пловдив не се справя добре, защото именно той е председател на УС на "Пловдив 2019", смята Манол Пейков. Той допълни, че ако Пловдив – Европейска столица на културата 2019 не се постави като национален приоритет, което все още не се случва, то тя просто няма как да се случи.