Кметът прегърна идеята за взимането на Пешеходния мост, среща се с ББР

  • от Благовест Андонов
  • 12:11, 03.02.2021
 

Кметът Здравко Димитров прегърна идеята община Пловдив да си върне стопанисването на пешеходния мост. Той заяви, че е бил запознат с идеята кмета на район „Централен“ Георги Стаменов за закупуването на фирмата, която държи концесията на съоръжението от ББР, пише TrafficNews.bg.

Все още той не се е срещал с представители на банката, като се очаква следващите седмици да се проведат още преговори за възможностите за връщането на пешеходния мост в активите на община Пловдив.

През 2018 година  държавната банка купи фирмата „Търговски център Марица” ЕООД на Денис Бареков.  Концесията бе заложена пред ББР през други дружества на Бареков за 2,5 млн. евро.  Към днешна дата именно банката стопанисва съоръжението, като получава наемите и изплаща концесионните си задължения.  

От ББР са готови да продадат фирмата за 4,3 млн. лева, като разсрочат плащането за 10 години. Това означава по 430 хил. лева на година, което е напълно във възможностите на Община Пловдив. Това коментира вчера Георги Стаменов.

Идеята е не просто Община Пловдив да започне да взима наемите от магазините, а да преобрази целия мост, като го направи предпочитано място за пловдивчани и гостите на града, които да се наслаждават на гледката към Марица.

 

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Дерайлира ли „влакът” върху Пешеходния мост на Пловдив? Общината с шанс да го преобразиОт Българска банка за развитие предлагат на Община Пловдив да откупи фирмата концесионер за 4,3 млн. лева