Кметът на Пловдив обяви грипна ваканция

  • от PlovdivTime
  • 13:30, 02.02.2024

Във връзка с грипната епидемия кметът на Пловдив Костадин Димитров със своя заповед обяви 6 и 7 февруари 2024 година за неучебни дни за всички училища на територията на Община Пловдив.

За това са информирани областният управител Илия Зюмбилев, РЗИ и Регионалният инспекторат по образованието.

Вчера директорът на Регионалната здравна инспекция в Пловдив д-р Сийка Димчева заяви пред TrafficNews, че е отчетен лек спад в заболеваемостта в Пловдив. Все още обаче не може категорично да се заяви на какво се дължи спадът, тъй като учениците преминаха към онлайн форма обучение съвсем скоро.

Припомняме, че преди дни Синдикат "Образование" към КТ „Подкрепа“ предложи на МОН да увеличи междусрочната ваканция с два или четири дни - в интерес на опазване здравето на ученици и учители. В национално допитване от профсъюза са потърсили мнението на гилдията. 69,8 % от анкетираните са категорични, че ваканцията трябва да бъде удължена с 4 дни. Така неучебна за учениците би била цялата следваща седмица. 25,3 % смятат, че междусрочната ваканция трябва да се увеличи с 2 дни.

Едва 2,8 % считат, че не трябва да се удължава. Регламентираната в момента е от 3 до 5 февруари, включително. Позицията на синдиката е, че не е правилно решението да се обявява обучение  от разстояние в електронна среда по време на грипна епидемия при отъстващи около 30%.

Миналата седмица областният щаб реши учениците от Пловдив и областта да преминат в онлайн форма на обучение. Учениците ще се обучават онлайн, а няма да излязат във ваканция, за да може спокойно да завършат първия срок, тъй като не всички са оформили оценките си, заяви началникът на РУО Иванка Киркова. 

По данни тогава 30% от изследваните проби изпратени към национална референтна лаборатория са реагирали на грип тип А. Най-засегнати са във възрастовата група на учениците.