Кметът Иван Тотев откри изложбата на талантите на „Nota Bene“

  • от PlovdivTime
  • 14:51, 11.05.2017

Кметът на Пловдив инж.  Иван Тотев откри вчера голямата благотворителна изложба на 17 млади творци в Мол Марково тепе.  Експозицията събира произведенията на 11 художници и 6 фотографи, и се организира съвместно от Общество „Nota Bene“ и Мол Марково тепе. Вдъхновяващата експозиция на пловдивските таланти ще остане две седмици, а събраните средства ще отидат за ученически стипендии.

Стипендиантската програма на „Nota Bene“ започна през миналата година и е най-мащабната дарителска акция в Пловдив. 83 ученици от горните класове на пловдивските училища всеки месец получават стипендия, за да развиват своя талант. Всички те са избрани от Менторски съвет, съставен от техни връстници, припомни Парашкева Иванова, главен редактор на „Трафикнюз“, която е „сърцето и локомотивът“ на Обществото.

Първият дарител на „Nota Bene“  миналото лято стана инж. Иван Тотев. „Благодаря на хората, на които им е хрумнала идеята за стипендиантската програма. С голямо удоволствие и без капчица съмнение станах първият дарител. Това е прекрасна инициатива, която ни дава възможност да направим най-човешкото нещо - да бъдем солидарни и да подкрепим талантливите деца.  Сигурен съм, че общество „Nota Bene“ ще се разрасне през следващите години. Още догодина се надявам да надминем сто. Нека се превърне в гордост за всеки успял пловдивчанин да подкрепя нашите таланти. Благодаря и на Мол Марково тепе, че се присъединиха към благородната кауза“, заяви кметът на Пловдив.

На изложбата Тотев за първи път се срещна и с момичето, чиято стипендия дарява – световната шампионка по ускорен шах и вицесветовна по класически – Виктория Радева. „Непрекъснато чета за твоите успехи и много се радвам“, обърна се градоначалникът към деветокласничката от Търговската гимназия. Той пожела успех на младата шампионка в предстоящите национално, европейско и световно първенства. „На всички състезания по света разказвам на хората колко е красив Пловдив и как задължително трябва да го посетят“, каза Виктория Радева.

Стипендиантската програма на „Nota Bene“ възникна по идея на три пловдивски момичета, които днес учат в елитни университети по света – Елизабет Джамбазова, Николет Матакова и Надя Колева. В самото началото тя бе подкрепена от собственика на „Трафик“ Александър Апостолов и общинският съветник Георги Колев. На инициативата даде рамо и зам.-кметът по културата Амелия Гешева.  „Дарителската кампания показва какво означава да бъдем заедно по пловдивски – успелите хора да подкрепят талантливи младежи, които трябва да успеят. За мен тази инициатива е надежда, че Пловдив е и ще бъде най-вдъхновяващият град. Мили млади хора, много се гордея с вас“, подчерта Гешева.

Общинският съветник Георги Колев обеща на младите таланти да им бъде оказана още по-голяма и всестранна помощ от страна на дарителите и членовете на „Nota Bene“. На откриването присъстваха изтъкнати пловдивски творци, политици, предприемачи, общественици, журналисти и лекари, сред които Дани Каназирева, Георги Райков, Александър Момчилов, Десислава Запрянова и, д-р Лили Гюдюлева. 

На откриването на изложбата присъстваха изтъкнати пловдивски творци, политици, предприемачи, общественици, журналисти и лекари, сред които Дани Каназирева, Георги Райков, Александър Момчилов, Десислава Запрянова и д-р Лили Гюдюлева. 

На изложбата в Мол Марково тепе свои картини излагат Богдан Върбанов, Галина Желева, Георгия Сусуркова, Гергана Каришева, Делян Георгиев, Емил Наджеклиев, Емилиян Вълчев, Мария Джумерова, Надежда Кантарджиева, Христина Ангелова и Елица Ангелова. Пловдивчани ще могат да видят и чудесните фотографии на Александра Караджова, Дана Цветкова, Максим Тодоров, Павел Павлов, Петър Стайков и Ралица Костадинова. Събраните от продажбите средства ще бъдат предназначени за нови ученически стипендии. По този начин стипендиантите сами се превръщат в дарители на следващите поколения. Други от хората на Обществото посвещават време и усилия на различни благотворителни, културни и просветни каузи.

Десетки от членовете на „Nota Bene“ са същевременно и доброволци на най-голямата хуманитарна организация в света - Международния Червен кръст. Секретарят на Областният съвет на БЧК Таня Георгиева отличи работата на доброволците при фондонабирателната кампания по време на великденските празници в Пловдив. Събрани са 27 хиляди лева, с които е започнало лечението на две болни деца. БЧК дарява 2 хиляди и за стипендиантската програма на  „Nota Bene“, съобщи Таня Георгиева.

Фотографката Александра Караджова е едно от изявените млади дарования, с няколко изложби зад гърба си. „Част от моето вдъхновение е, че в България и по света има много красиви кътчета. Искам чрез моите фотографии да покажа на хората емоциите, които аз съм изживяла на това място. Другата част от вдъхновението е свързана с хората. Едно момиче наскоро ми каза, че преди да започне да свири на китара винаги разглежда моите снимки и се вдъхновява от тях“, разказа Александра.

Дванадесетокласничката от Английската гимназия  допълни, че „Nota Bene“ е от изключително голяма помощ не само за нея, но и за другите стипендианти.  „Освен паричната помощ, която предлагат, те помагат да станеш член на една общност. Да се запознаеш с други хора на твоята възраст, които споделят подобни на твоите интереси. По този начин вие обменяте творчески опит. Освен това те известяват за нашите успехи в новинарските сайтове „Трафик нюз“ и „Пловдив Тайм“ и ни дават възможност да достигнем до публиката, което е изключително важно за нас“, добави Александра.