Кметът и превозвачите не се разбраха - обсъждат вдигането на цените на билетите в градския транспорт

  • от Благовест Андонов
  • 12:17, 26.08.2020

Автобусните превозвачи и община Пловдив не са постигнали никакво конкретно решение за проблемите в градския транспорт под тепетата. Близо час продължи срещата между кмета на града Здравко Димитров, управленците в ОКТ и превозвачите в лицето на Петко Ангелов, Веселин Дошков и Димитър Чолаков. На нея единственото решение, което е било взето е да се направи широк дебат в общинския съвет с представители на всички политически групи, на който да се обсъдят всичките варианти как ще продължи на функционира градският транспорт.

Градоначалникът каза, че той няма да взима еднолично решение, а ще иска широка обществена подкрепа за търсене на изход от ситуацията.

„От една страна имаме превозвачи, които искат по-висока цена на километър, а от друга цените на билетите и картите са едни от най-ниските в страната. Като те не са променяни от 10-12 години. Затова трябва да намерим решение как да се благоприятно и за двете страни“, каза Здравко Димитров.

От своя страна Петко Ангелов заяви, че те не искат конкретна сума пари, а единствено да влезе в сила договорът от 2018 година, в който е разписано, че те трябва да получават по 1.95 на км за големи автобуси и  1.78 за малки автобуси. По думите му в момента те получават с близо 50 стотинки по-малко за километър. В договора обаче е записано, че тази сума ще започне да бъде изплащана, когато бъде въведено на 100% ел. таксуване. При такъв сценарий превозвачите ще взимат единствено пари на километър, а всички приходи ще се събират от община Пловдив.

Петко Ангелов заяви, че в момента две от трите фирми  в консорциума са под запор и не е далеч моментът, е който те ще обявят фалит, ако не се промени методиката на заплащане.

Зам. кметът по транспорт Тодор Чонов каза, че се търси вариант  при който ел. системата да заработи, било през надградената система на „Индра“ или друга такава.  Според него това би било възможно след Нова година, когато изтича договорът с испанската фирма.

Чонов каза също, че има системно неизпълнение по част от обектите в консорциума по условията на договора  и ако те не бъдат отстранени от общината са готови на крайни мерки, което включва и прекратяване на целия договор.

Конкретно предложение, обаче по-какъв начин ще бъде въведена системата за разплащане на превозвачите по договора от 2018 година така и не бе дадено.

Възможностите са вдигане на цени и билети, или търсене на средства от общинския бюджет.

Такива предложения трябва да бъдат дадени след срещата с общинските съветници.