Кметът: Длъжни сме да възстановим сграфито на Димитър Киров, вече нямаме такива творци

  • от PlovdivTime
  • 11:48, 02.04.2022

Кметът Здравко Димитров заяви, че Община Пловдив ще предприеме незабавни мерки за възстановяването на сграфито на Димитър Киров в Стария град.

Бурният вятър вчера е събори фрагменти от сграфитото "Захарий Зограф", което е на стената на сградата на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев".

„Докладваха ми за случая, като ще предприемем мерки за консервация и реставрация. Длъжни сме да го направим за идните поколения. Вече нямам такива творци”, каза кметът. Той заяви ,че не иска да се ангажира със срокове, като освен специалисти по реставрация, трябва да се осигурят и средства.

Паното изобразява Захарий Зограф и творбите му, с които остава в историята като пример за църковна живопис. Сграфитото е изключително красиво и се вижда от всички посетители на Стария град, тъй като е на страничната стена на сградата на АМТИИ, която е на ул. "Съборна". Творбата си един от знаковите художници на Пловдив завършва през 1968 г.

Бурният вятър срути част от сграфитото на Димитър Киров на стената на АМТИИЕкипът на ОИ “Старинен Пловдив“ спешно изготвя проект за реставрация и консервация на творбата