Като домакин: България печели медали на Евроволей за жени през 20 години

  • от Валентин Видолов
  • 15:26, 22.08.2021

България е домакин на Европейско първенство по волейбол за жени за първи път след 20 години. Страната ни посрещна шампионата в зала "Колодрума" в Пловдив, където се играят всички мачове от група В, където е националният ни отбор, както и мачовете от осминафиналите и четвъртфиналите в турнира.

За последно България беше домакин на шампионата през 2001г., когато във Варна момичетата на Васил Симов печелят бронзовите медали. През 1981г. пък в София националките стават за първи път и за момента единствен европейски шампионки. През 1950г. при първото домакинство България завършва на четвъртото място. 

Реално така се случва, че през 20 години България е домакин на Европейско първенство по волейбол от 1981г. насам и страната ни се окичва с медали. Изключението е 1950г., когато е първото домакинство в София и четвъртото място в крайното класиране. 

През 1981г. в зала "Универсиада" в София България приема Европейското първенство по волейбол за жени. Тогава в състава са легендарни волейболистки като Румяна Кръстева, Таня Гогова, Таня Такева, Мария Стоева, Цветана Божурина, Роси Михайлова, Ваня Манова-Русинова, Ани Узунова, Верка Стоянова, Златка Атанасова, Галя Станчева. 

Начело и с пловдивчанката Ани Узунова националките страхотен шампионат. Преди това на европейския шампионат през 1979г. България печели бронз и определено влиза в сметките за медалите, но не и за европейската титла. България стартира категорично с победи с по 3:0 над ФРГ и Турция, а в директната битка за първото място в групата лъвиците побеждават с 3:2 Унгария. 

Тогава форматът е направен така, че няма елиминационна фаза, а шестте най-добри отбора от трите групи играят в група, която определя шампиона, сребърния и бронзов медалист.

Българките побеждават Унгария отново с 3:2, Полша с 3:0, Чехословакия с 3:1 и ГДР с 3:1. СССР също не записва загуба до мача с националките и така се стига до финалната среща в групата, който се превръща и в истински финал. България побеждава категорично СССР с 3:0 след 15:6, 15:13 и 15:12 и вдига трофея. Така България печели титлата без нито една загуба. Това е исторически европейски трофей за българския волейбол, като и до момента единствено националките са ставали европейски шампионки. Мъжкият национален отбор по волейбол има сребро от 1951г. 

Точно 20 години по-късно във Варна България приема отново Европейското първенство. Тогава в груповата фаза "лъвиците" побеждават Гърция и Румъния с 3:1 гейма, Франция с 3:2 и Чехия с 3:0. Губят последния си мач срещу Русия с 0:3 и завършват на второто място в групата. 

България губи от Италия в полуфиналите с 0:3, но печели мача за третото място срещу Украйна с 3:1 (25:23, 22:25, 25:21, 25:21). Така българките печелят бронзовите медали, а това остават и последните спечелени медали от женския национален отбор на Европейско първенство. 

България е водена тогава от Емил Тренев. В състава са волейболистките - Ваня Соколова, Илиана Петкова, Антонина Зетова, Анна Иванова, Анета Германова, Елена Кунова, Радостина Градева, Илиана Гочева, Нели Маринова- Нешич, Марина Марик, Десислава Величкова и Емилия Серафимова.

20 години по-късно след бронза във Варна България отново е домакин на турнира и отново имаме надежди за медал.