Катинари пречат на децата на Пловдив да спортуват, родители внесоха подписка в Общината

  • от Соня Желязкова
  • 14:15, 17.08.2022

Родители от Пловдив се обединиха в петиция, с която искат отваряне на училищните дворове за спорт на децата им. Живеещи в „Централен“ алармираха, че не се създават достатъчно добри условия за физическа активност при подрастващите.

За възрастовата група, която напуска детските площадки, възможностите да научат как се кара колело, ролери, тротинетка, без това да застрашава здравето им, са почти нулеви. 

Точно тази позиция споделя Николай Матеев – родител на дете в начално училище. Пред репортер на TrafficNews той разказва, че има желанието да възпита в детето си значимостта на спорта и карането на колело. Това обаче не може да направи свободно пред дома си или в близост до него.

Матеев, който живее в район „Централен“, разполага единствено с възможността да закара детето си в парк „Лаута“, но той се намира на километри от тях. Това само по себе си изисква логистична организация, която с дете и колело под ръка, е трудна за осъществяване , допълва той. Бащата внася уточнение, че свободните игрища за топков спорт, които може да се използват с търсената цел, са крайно недостатъчен брой и в повечето пъти капацитетът им е зает от възрастни.

„Всичко щеше да бъде в пъти по-лесно, ако дворовете на училищата, които са в непосредствена близост до домовете ни, не бяха заключени. Тенденцията дворовете на общинските училища да се държат под ключ ограничава възможностите децата да спортуват. Въпреки че осъзнаваме и оценяваме усилията на Общината да осигури детски площадки и съоръжения за уличен фитнес на много места в града, искаме да подчертаем, че спортът и движението не се изчерпват с пързалки и люлки за най-малките и вдигане на железа за най-големите“, категоричен е той.

Тук се появява препъни камъкът за родителите. Не само тези в Пловдив, а в цялата страна. От години правата за това управлението на училищната собственост, в това число дворовете, се делегира на директорите на съответните общински школа. Това на практика доведе и до заключването им, тъй като последното е мярка за предпазване от вандалски прояви. Всеки разход за поправка на изпочупени външни съоръжения се поема от бюджета на училището, съответно, нито РУО, нито МОН имат интерес да инвестират пари в ремонтни дейности заради вандализъм. 

„Училища като СУ "Паисий Хилендарски" в Пловдив с години бяха сборен пункт на малчугани, които вече са твърде големи за пързалките и люлките. В последно време обаче дворовете са затворени, а аргументите за това - меко казано неадекватни. Директорите на училищата ни обясняват, че заварвали сутрин страшна мръсотия - включително презервативи, спринцовки, кутии от бира и цигари. Истината е, че когато се сложи катинар на вратата по никакъв начин не се възпрепятства хората, които биха направили поразии. Те и без това могат да си прескочат оградата. И в момента по-големите ученици прескачат оградата безпроблемно“, категоричен е Матеев.

Той допълва, че подобна практика спира единствено родители с деца. Тоест тези, които, едно на ръка, е по-вероятно да не нарушават собствеността, и второ – имат истинска потребност от достъпност до съоръжения, полигони, безопасни свободни пространства.

„Това управленско решение ще откаже младежта от спорт. Искаме да внедрим зелена политика и екологичен транспорт в града. Най-еко е придвижването с колело. Как обаче създаваме условия децата да се научат да го правят? Ако уча детето ми на улицата пред блока или кооперацията, рискувам здравето му – тъй като навсякъде хвърчат коли. Принуждаваме 1/3 от децата в Пловдив да стоят пред компютъра и да не се развиват двигателно. Във всеки случай, в презастроения ни град, в който почти не останаха свободни парцели, ще излезе много по-евтино да се почистват и поддържат съществуващите съоръжения в училищните дворове, отколкото да се отчуждят парцели и да се изградят новите съоръжения, свободни за гражданите“, завява родителят.

Какво смята Община Пловдив по темата?

Подписката за искане отварянето на училищните дворове вече е събрала подкрепата на 170 родители. Тя е внесена като предложение до градоначалника Здравко Димитров, районните кметове в Пловдив, в това число Георги Стаменов, директора на РУО-Пловдив и директора на СУ „Паисий Хилендарски“.

TrafficNews потърси становището на Георги Стаменов, в чийто район попада общинското училище. Той посочи, че вече е запознат в темата и намира за основателно искането на родителите. Райкметът е провел разговор с „Общинска охрана“, след който е станало ясно, че няма възможност служители на предприятието да отговарят за отключване и заключване на дворовете на училище.

Предстои разговор с директора д-р Ирена Душкова, в който ще се търсят алтернативи.

Очаквайте подробности!