Капана в трескава подготовка да посрещне пловдивчани

  • от Соня Желязкова
  • 16:00, 01.03.2021

Животът в Капана се завърна. Първи март е тук, а с него пристигнаха и цветовете на популярния пловдивски квартал на творчески индустрии. В момента там тече трескава подготовка за завръщане към обичайната динамика, забелязва се раздвижване и по паважа. 

Припомняме, че от днес официалната заповед на министъра на здравеопазването допуска посещенията на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници.  

 

По този повод се допитахме до представители на ресторантьорския бранш с каква нагласа посрещат поредното отваряне:

„Ние сме готови отдавна да отворим, чакаме клиентите с нетърпение. Обнадеждени сме, много време почакахме вкъщи. А сега сме готови за вълна от клиенти. Подготвени сме за всичко, около себе си имам хиляди туби с дезинфектанти, кърпи, препарати, маски, ха-ха“, споделя Красимир, който работи като барман.

Той разказва още, че екипът им е преминал през „второто голямо затваряне“ поносимо, успели са да кандидатстват по някои от програмите и са получили обезщетенията. Собственици и служители на още 5 заведения разказахаче са успели да получат помощи от държавата за загубените доходи.

Ние кандидатствахме по каквото можахме, но вече два месеца ни бавят помощите. Въпреки това съхранихме колектива и сега сме тук, готови за работа и пълни с надежда. Да говорим за гости е сравнително рано, все пак работим от близо час, но вече ни посетиха наши стари клиенти“, споделя Любов - собственик на кафене в Капана.

Но има и такива, които не са успели да се „вредят“ за полагащите им се помощи. От няколко заведения коментират, че процесът по кандидатстване е много тромав, нищо не гарантира успеваемост.

„Кандидатствахме по няколко от възможните програми, но, за съжаление, не попадахме в никоя от категориите. Изключително мудна и бюрократична процедура, предпочетох и да не се редя по опашки пред институции. Ние сме малък колектив, роднини сме и това ни помогна да се съхраним. Въпреки всичко сега отваряме колебливо, добре знаете, че нещата не зависят от нас“, коментира собственик на заведение.

От другата страна, клиентите в Капана се брояха на пръсти. Без значение от приветливата атмосфера, която вероятно липсваше на много пловдивчани, в този момент масите бяха празни. Служителите на заведенията отдаваха това на работния ден и „прясното“ отваряне. Но бяха обнадеждени, някои дори споделят, че вече има резервации.

 

Допитахме се още до клиенти и минувачи как намират поредното отваряне на заведенията. Някои от пловдивчани са развълнувани и споделят, че разглеждат този период като подходящ заведенията да отворят за посетители:

Честно казано ми омръзна социалната дистанция. Смятам, че с посещението си ще помогна на хората, загубили доходите си през изминалите месеци. Това си е симбиоза“, коментира Гергана.

Други пък все още имат резерви по отношение посещения на заведенията:

Бих ходила на заведения, но само на открито и при спазване на противоепидемични мерки. Радвам се, че ще отварят, най-малко защото хората от този бранш отново ще започнат работа“, споделя Мария.

По принцип положително съм настроен, рано или късно трябваше да отворят. Смятам, че е нужно да се подходи предпазливо и отварянето да се случи, когато е безопасно. Лично на мен не ми е липсвало въобще, не съм се чувствал лишен от социален контакт. Ще ги посещавам спокойно, но предпочитам  да седя на открито“, споделя Ивайло.