Кантарджиев: През януари със сигурност ще има ваксини у нас, това е начинът да спрем епидемията

  • от PlovdivTime
  • 11:00, 11.12.2020

През януари месец със сигурност ще бъдат доставени първите ваксини у нас. Конкретна дата обаче все още не може да бъде казана. Това заяви директор на националния център по заразни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„На 29 декември Европейският регулатор се очаква да каже „Да“ на ваксината, но е възможно да има още административни пречки и това да не се случи. Ние чакаме да се получи одобрение и доставките започват“, заяви още Кантарджиев пред Нова телевизия.

Той е категоричен, че ваксинацията  е един от начините да се прекрати тази епидемия и да спрем да ходим с маски и да се плашим постоянно.

Щабът обмисля първата ваксинация  да бъде направена публично, може би на възрастен лекар, за да се даде добър пример, както направиха във Великобритания.

„Ако не се направи успешна кампания, поставяме на риск ваксинационната програма за бебета. В момента само 12% от населението у нас са били в контакт с вируса, а този процент трябва да се увеличи до 70%“, каза още той.

Според него голям процент от страничните ефекти след ваксинирането става въпрос са плацебо ефект. Относно изказванията на доц. Мангъров по повод ваксинирането Кантарджиев каза:

„Доцент Мангъров е много добър лекар и си сменя 5-6 пъти мнението. Какво ли беше досега“

Професорът коментира и ниската активност по отношение на лекарите на първа линия за желание за ваксина, което към момента е около 45%.

„Една част от лекарите са дълбоко убедени, че са работили с такива болни и вече имат имунизация. Всеки си има индивидуален избор. При нас се получава така, че когато знаем, че нещо го няма, го искаме повече. След като САЩ са подписали указ за забрана за износ на ваксина, то интересът при нас се повиши“, заяви той.

Той препоръча хората с автоимунни заболявания, на химиотерапия или с кръвни заболявания – да изчакат пептидните ваксини, тази на AstraZeneca.

“Не е редно хора, които са в имунен дефицит, да се ваксинират с жив вирус. Очаква се подходящите ваксини да са налични през февруари или март“