Какво ще е бъдещето на Пловдив и ще изяде ли бетонът зелените петна по картата? Гледат новия ОУП на ЕСУТ

  • от Благовест Андонов
  • 11:53, 21.09.2021

След повече от три години работа по нови Общ устройствен план на Пловдив той най-после влиза в заключителната фаза. Стратегическият документ, който ще начертае бъдещето на общината в следващите 20-25 години, ще се гледа тази седмица на Експертен съвет по устройство на територията, пише TrafficNews.

Това се случва една година след обществените обсъждания по първичния документ, изготвен от „Булплан”, а след това и редицата съгласувателни процедури с държавните институции.

Освен първичният документ пред ЕСУТ ще бъдат гледани и всички предложения, която постъпиха в Община Пловдив през последните години. Главният архитект Димитър Ахрянов обясни, че те са над 350, като в това число не влизат предложенията на самата Община за корекции.

„Предложенията ще бъдат гледани по групи и предлагани на ЕСУТ за приемане или отхвърляни, както и на самата Община. След това вече проектантите ще нанесат корекциите върху картата и устройствените показатели за всички зони”, обясни Ахрянов. Той каза, че има предложения, които са от Общината и от граждани или други институции, които засягат едни и същи зони.

„По време на общественото обсъждане район „Източен” предложи „Гладно поле” да бъде за парк. От друга страна ние направихме цялостна концепция за зоната – смесен район, който има жилищно строителство, две детски градини, училище, както и голям парк в центъра на зоната. Разбира се, последната дума ще имат от Министерството на отбраната, които са собственици на терените”, каза главният архитект.

След като бъде изготвена новата карта, тя отново ще мине през ЕСУТ, а след негова положителна санкция и съгласувателни процедури, тя може да влезе за гласуване в Общинския съвет. Оптимистичният вариант е това да се случи до края на годината, но е по-скоро вероятно той да се гласува през 2022-а, от когато ще влязат и в сила.

Новият ОУП дава концептуалното развитие на Пловдив за следващите 25 години. Трите основни момента от предварителния проект са:  високо строителство по булевардите и всички терени със специални статути, ниско строителство в покрайнините на града, а зелените площи намаляват все повече.

Относно  изменението на план-схемата  за комуникационно-транспортната система на Пловдив се предвиждат четири нови моста над река Марица, развитието на  четирите тангенти, с акцент към Южната и улици за над милиард лева.