Какво се случва с терена в Кючука, готвен за нов административен център?

  • от Благовест Андонов
  • 12:44, 09.06.2020

Съществена корекция е направена за ПУП-а на терена зад блоковете на бул. „Никола Вапцаров”и ул. „Братя Бъкстон”. Теренът в Кючука разбуни духовете в началото на годината, след като стана ясно, че там се готви строителството на административен  център за държавните служби през Областна управа, пише TrafficNews.bg.

Проектът за ПУП-а вече е коригиран през ЕСУТ(Експертен съвет по устройство на територията) , но все още не е влязъл в сила. Искането на областна управа е вече височината на сградата да бъде до 15 метра, застрояването до 60% , Кинт до 3.0, а озеленяването до 30%. Също така ще се проектира 100% паркиране с подземни гаражи. Първоначалният проект бе за сграда над 15 метра с 80% застрояване.

Читател на TrafficNews зададе няколко въпроса относно проекта за сградата:

„Въпреки думите на  г-жа Каназирева, точно преди 3 месеца във Вашата медия,  че проектът за застрояване на поляната между  ул.Братя Бъкстон” и бул.,, Никола Вапцаров’’ не е на дневен ред  се оказва друго.  Не само е на дневен ред ,а дори в условия на пандемия , когато гражданите имат ограничени права за действие, същият този проект е променен”, пише пловдивчанката. Тя пита кой движи тези проекти, защо се взимат решения, засягащи гражданите в условия на пандемия и кога ще бъде пуснат проекта в медиите, за да видят гражданите как ще изглежда „поредния бетонен мастодонт в Пловдив.

„Коригирахме проекта за ПУП-ПРЗ, след като се срещнахме с гражданите. В момента показателите за строителство са много по-малки от първоначалните . Освен корекцията на показателите, друго не сме задействали като процедура – тя се извършва от Община Пловдив.  Какво ще се случва на терена, ще стане ясно едва когато ПУП-а влезе в сила. В момента проект там няма. Ще направим нови срещи с хората, за да се вземе решение какво да се случи”, каза Дани Каназирева пред TrafficNews .

Първите стъпки за проекта бяха направени от Здравко Димитров, докато бе областен управител.  Идейната разработка за центъра бе освен административен център, да се направи и кампус за служителите.  Освен, че ще се съберат всички държавни служби там, друг плюс за областна администрация е, че ще спре да плаща наемите за помещения, които стигат до 750 хил. лева на година. Една от идеите бе теренът да се построи на обезщетение, като държавната структура вземе офиси и апартаменти от строителя.

Теренът е от 3,2 декара, който се намира срещу плувен комплекс „Нептун” в район „Южен”. Самият той е държавна собственост, като е даден на разпореждане на Областна управа. Идеята е там да се направи административен център, който да събере всички държавни служби.