Каква беше 2021-а година за пловдивския спорт

  • от Валентин Видолов
  • 19:33, 27.12.2021

Пловдивският спорт определено изпраща една от успешните си години. Участие на Олимпиада, световни, европейски титли и трофеи в отборните спортове.

Индивидуални спортове

Йосиф Миладинов – най-добрият ни плувец постигна исторически постижения за българския спорт. Миладинов буквално пренаписа историята на българското плуване. Той спечели две европейски титли за юноши, стана сребърен медалист от Европейско първенство за мъже в голям басейн. Пловдивчанинът успя да постигне и друго сериозно постижение, а именно финал на Олимпийските игри в Токио, където завърши на осмото място, а конкуренция му бяха едни от най-силните плувци в света като Кейлъб Дресел и Крищоф Милак. За първи път в мъжкото плуване българин достига до сребро от Европейско в голям басейн и до финал на Олимпийски игри. Миладинов беше избран и за Спортист номер 1 на Пловдив.


Йосиф Миладинов

Дарина Пашова стана двукратен европейски шампион по аеробика. Тя успя да стане световен шампион в категория тройки заедно с Антонио Папазов и Тихомир Баротев, а от първенството в Баку Дарина завоюва и бронзов медал в индивидуалната надпревара. 

Най-добрата пловдивска атлетка Габриела Петрова участва за втори път на Олимпийски игри. Тя завърши на 22-то място в Токио. Габи беше част и от отбора на България, който спечели Европейското отборно първенство (втора лига). 

Най-добрата българска плувкиня Диана Петкова отново счупи националните рекорди и през тази година. Тя завърши на 9-то място на европейското в голям басейн и на 15-о място на световното първенство на малък басейн. Пловдивчанката участва и за първи път на Олимпийските игри, където завърши на 25-то и 34-то място. 


Дарина Пашова

Джудистът Янислав Герчев участва за втори път на Олимпийски игри. Той отпадна на осминафиналите. През годината пловдивчанинът завърши седми на световното и пети на европейското. 

Втората ракета на България Димитър Кузманов изпрати най-успешната си година. Мико се доближи все повече до топ 100, спечели първия си турнир от сериите Чалънджър и записа първа победа на турнира София оупън от календара на ATP.

Валери Димитров завоюва 20-та си европейска титла в шинкиокушинкай, което е абсолютен прецедент в каратето. С европейски титли се окичиха Иванка Петрова в карате киокушин и Петър Михайлович в таекуон-до. 

Отборни спортове

Ботев записа странна година, която беше на приливи и отливи. Тимът записа доста слаб втори полусезон от сезон 2020-2021, но успя да се спаси и не трябваше да трепери до последно, след като в плейофите успя да се класира в последния момент за групата, която се бореше за бараж за Лига Европа. Сезон 2021-2022 започна чудесно тимът нямаше поражение у дома в шест поредни мача и беше и на първото място. Последваха и някои грешки, но "канарчетата" ще зимуват на четвъртото място и не са далеч от основната си цел за този сезон влизане в топ 6. Основната цел на тима обаче е завръщането на “Колежа”.

Локомотив след страхотните поредни сезона, в които тимът спечели два пъти Купата, веднъж Суперкупата, “смърфовете” направиха много много силен втори полусезон за кампанията 2020-2021. Пловдивчани победиха шампиона Лудогорец и в Пловдив и в Разград и заслужено се окичиха със сребърните медали, ставайки вицешампион на България за едва втори път в историята си след  сезон 1972-1973. Новият сезон започна добре за Локомотив и тимът елиминира Словачко в Лигата на конференциите, но след това тимът записа поредица от мачове без победа. “Черно-белите” обаче се завърнаха с добрите игри, направиха поредица от поредни победи и са близко до влизане в топ 6. Локомотив също стартира строеж на стадиона. Като на този етап строителството по трибуна “Бесика” напредва.

Марица волейболната царица на България отново спечели дубъл – титла и купа. Тимът беше безапелационен в България и продължава да няма загуба от 15 ноември 2015-а година с над 120 поредни победи в НВЛ. Маричанки участваха и в груповата фаза на Шампионската лига, където успяха да вземат геймове на световни грандове като ВакъфБанк и Фенербахче.

Баскетболният Академик изпрати най-силната си година въобще в историята на клуба. Пловдивчани спечелиха бронзовите медали в НБЛ за първи път в историята си, печелейки с 2:1 победи серията за бронза срещу Балкан, а решителния мач беше насред Ботевград. Така тимът игра за първи път и в турнира ФИБА Къп. Пловдивският отбор достигна и до финал в Балканската лига, където остана със сребърните медали, което също беше историческо постижение.

Марица започна годината като лидер в Югоизточната трета лига. Тимът не сгреши и спечели третото ниво на българския футбол, с което си осигури и промоция във Втора лига. Там Марица изпрати не лош полусезон, в който можеше да завърши и в топ 5. Определено победи над лидерите Етър и Хебър се открояват, а тимът събра и доста опитен отбор за Втора лига.

Спартак изпрати доста тежка  година. Отборът изпадна от Трета лига в А ОФГ, но за момента нещата в клуба май се получават. По всичко изглежда, че Спартак ще се завърне в Югоизточната трета лига, започна строителство на стадиона, а Митко Джоров се завърна на работа в клуба.

Волейболният Локомотив се завърна успешно в Суперлигата през миналия сезон. Тимът достигна до топ 8, губейки от бъдещия шампион Хебър в четвъртфиналните плейофи, а отборът беше близо и до полуфинал за Купата, където озори сериозно носителя на трофея Нефтохимик. През сезон 2021-2022 нещата в отбора обаче не потръгнаха, тимът трябваше да прави почти нов отбор и записа едва две победи.

Баскетболистките на Академик изпращат поредната си година, в която тимът не успя да запише много победи, но предвид, че женски баскетбол в Пловдив дълги години го нямаше е хубаво, че поне има отбор.