Как пловдивчанинът Йосиф Миладинов пренаписа историята на българското плуване

  • от Валентин Видолов
  • 18:16, 08.08.2021

Пловдивският плувец Йосиф Миладинов успя буквално да пренапише историята на българското плуване. Преди седмица Миладинов участва във финала на 100 м. бътерфлай на Олимпийските игри в Токио. Пловдивчанинът стана първият плувец в мъжкото ни плуване, който се класира на финал на Олимпиада. Миладинов завърши на осмото място.

Освен това Миладинов донесе и първият финал за българското плуване от Олимпиадата в Сеул през 1988г., разказва TrafficNews. Тогава на 100 м. бруст Таня Богомилова печели олимпийската титла, а среброто отива при Антоанета Френкева. Френкева печели и бронз на 200 м. бруст.

В мъжкото плуване обаче така и нямаше финал на олимпийски игри и Миладинов сложи край на тази негативна серия.

Освен това пловдивчанинът спечели през месец май историческо отличие за плуването ни. Той стана първият в мъжкото ни плуване с медал от Европейско първенство по плуване на 50-метров басейн (бронз има Петър Стойчев, но той се състезава в открити води на 25 км.). Миладинов завърши втори и спечели сребърния медал на 100 м. бътерфлай на Европейското първенство в Будапеща, Унгария.

Точно преди Олимпиадата Миладинов се окичи със златни медали от Световното първенство за юноши в Рим, Италия. Той спечели титлите на 50 м. и 100 м. бътерфлай. Той има и сребърен медал от Европейското първенство в Казан, Русия през 2019-а година и бронзов медал от Световното първенство за юноши в Будапеща, Унгария също през 2019-а.

Миладинов е едва на 18 години и определено бъдещето е пред него и въпреки силната конкуренция на американеца Каелъб Дресел и унгареца Крищоф Милак пловдивчанинът е твърдо решен да ги достигне. Българинът завърши осми и веднага след състезанието заяви, че е разочарован и е искал да покаже още от себе си. Този характер също може да изстреля пловдивчанина нависоко в бъдеще. До момента той вече пренаписа историята на мъжкото ни плуване, но определено не смята да спира дотук.