Как да създадете капсулен гардероб? 5 съветa

  • от PlovdivTime
  • 07:10, 05.02.2024

Трудно ли ви е всяка сутрин да измислите какво да облечете или обуете? Или още по-лошо, при пълен гардероб страдате от синдрома „нямам какво да облека“? Определено не сте сами! В свят на свръхконсуматорство, изборът на облекло и обувки може да е предизвикателство за някои, но има просто решение – капсулен гардероб! Той е ключът към създаването на тренди и комфортна визия, създадена на база добре подбрани елементи, които наистина харесвате. В тази статия ще ви разкажем какво точно представлява капсулния гардероб и 5 съвета как да създадете такъв.

Какво е капсулен гардероб?

Капсулният гардероб е подбрана колекция от облекла, обувки и аксесоари с вечна стойност, които могат лесно да се смесват и съчетават, за да се създадат различни стилистични ансамбли. Това често са универсални артикули в неутрални цветове, с класически дизайн и силуети, като дамски апрески адидас, например, които се допълват безпроблемно с другите елементи от закачалките.

Концепцията за капсулен гардероб е много популярна и широко обсъждана в социалните медии през последните години. Но съвсем не е нова, тъй като се появява на модния хоризонт  през 70-те години на миналия век.

Основоположник е Susie Faux , която отваря бутик „Wardrobe“ в Лондон, където продава минималистично изглеждащи дрехи, с многофункционален, висококачествен характер, които лесно се комбинират помежду си. Нейната основна цел е била да помогне на жените да придобият увереност в това как се обличат и изглеждат. 

Как да изградим капсулен гардероб?

Изграждането на капсулен гардероб е чудесен начин да рационализирате гардероба си и да направите обличането сутрин по-прост процес. Можете също така да спестите пари, като намалите нуждата си да купувате постоянно нови дрехи и обувки. Ето 5 съвета, които ще ви помогнат да изградите свой собствен капсулен гардероб. 

Направете оценка на текущия си гардероб: първата стъпка към изграждането на капсулен гардероб е да разгледате добре това, което вече притежавате, като идентифицирате любимите си дрехи и обувки. Може би това са надежден чифт панталон с висока талия, обикновена бяла тениска или тренчкот с класически силует? Или някои вечни обувки на платформа и аксесоари, които се съчетават с всяко облекло? Отбележете артикулите, които носите най-често, както и тези, които бихте искали да имате в гардероба си.

Идентифицирайте своя личен стил: вашият капсулен гардероб трябва да отразява уникалния ви личен стил, но не и да възпрепятства вашата креативност, така че е важно да помислите кои любими цветове, шарки и текстури ви карат да се чувствате уверено и удобно. 

Изберете цветова палитра: цветовата палитра е чудесен начин да гарантирате, че артикулите във вашия капсулен гардероб ще могат да се смесват и съчетават. 

Изберете най-важното за гардероба си: след като сте изградили представа за личен стил и цветова палитра, можете да започнете да избирате елементите, които ще съставляват вашия капсулен гардероб. Те трябва да включват комбинация от лесни за съчетаване дрехи и обувки, като класическа бяла блуза, чифт дънки, спортни туристически обувки за мъжете, като тези тук https://obuvki.bg/c/muzhki/botushi-i-drugi/treking-i-turisticheski-obuvki. Целта е да имате многофункционален гардероб.

Поддържайте своя капсулен гардероб: друга важна и често пренебрегвана стъпка е да се грижите за вашите дрехи и обувки и да им помогнете да издържат дълго време. Това включва закупуване на висококачествени артикули и обувки, като тези в Obuvki.bg, които ще издържат изпитанието на времето.