Как да изградим “Градове, адаптирани за промените“ обсъждат на дискусия в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:19, 04.06.2021

Как да изградим Градове адаптирани за промените, наложени от пандемията, ще обсъждат на дискусионен панел “Бъдещето на градовете след ковид”, който ще проведе на 4-ти юни в Пловдив. Панелът ще даде възможност да се дискутират въпроси, свързани с нуждата да преосмислим най-важните градски проблеми, които бяха засилени от въздействието на  пандемията – публичните пространства, градското планиране, сградите, мобилността в градовете, образованието, културата.

 Събитието ще се проведе върху инсталацията Градска всекидневна, която е добре позната на жителите на града, след като през февруари бе поставена на Главната улица и провокира жителите по въпроси свързани с личната отговорност към градската среда.

Инсталацията ще бъде разположена на ул Отец Паисий, срещу ArtnewsCafe, а началният час на събитието е 19ч. Организатор на дискусионния панел е сдружение БГ Бъди активен,  като той е част от програма Място България и се осъществява в партньорство с Община Пловдив, Общинска фондация “Пловдив 2019”

Пандемията от коронавируса постави множество въпроси пред начина ни на живот. Ограниченията и необходимостта от спазване на дистанция промениха част от навиците ни, а оказва се, не само тях. Очакванията са градската среда също да придобие нов облик, повлиян изцяло от част от досегашните мерки. От тротоарите и паркингите до отворените пространства, общите помещения като стълбища и асансьори.

Темите които ще бъдат повдигнати са свързани с изграждането на здравословна градска среда, приобщаващи градски пространства; мобилност и достъпност, туризъм, култура; дигитални иновации; спорт и благосъстояние на гражданите. 

Сред поканените са арх. Любо Георгиев от “Визия за София”; Калоян Карамитов от “София план”; Боряна Герасимова от Re:Gena; Симеон Малинов от “София план” г-н Кирил Велчев, изпълнителен директор на Фондация Пловдив 2019; г-жа  Гина Кафеджиян - eксперт събития и проекти на Фондация Пловдив 2019; представители от сферата на урбанизма; ландшафтни архитекти; активни граждани на гр. Пловдив и други експерти по темите.

“В сдружение БГ Бъди активен вярваме, че градът трябва да се адаптира към новото нормално и всички сфери на живот в него да претърпят промени.  Сигурни сме, че подобна дискусия ще припомни колко е важно градовете да са ориентирани ЗА и КЪМ хората и да осигуряват достатъчно възможности за безопасен и здравословен начин на живот”, казва Румяна Киризиева от сдружението организатор - “Възстановяването и изграждане на „ново нормално“ е приоритет за всички хора, бизнес и градове, но всички ние ще се възстановяме по различен начин ЗАЕДНО.”