Къде са пловдивчани в деня на вота? Секциите пустеят, Главната и Гребната база – пълни

  • от PlovdivTime
  • 18:02, 02.04.2023

Неделя – слънчев пролетен следобед в Пловдив. По случайно стечение на обстоятелствата и ден, в който трябва да гласуваме за 49-ото Народно събрание - пети поредни избори за последните две години и поредните предсрочни. Кое обаче е приоритет на пловдивчани – да пуснат гласа си, или да се насладят на прекрасния пролетен ден?

„Вече гласувахме, това беше първото нещо което направихме още сутринта. Сега е време да се насладим на деня и на хубавото време”, сподели пред TrafficNews млада двойка, разхождаща се край Гребната база в Пловдив.

Мястото буквално кипи от живот в следобедните часове. Детските площадки са пълни, за маса в заведенията се чака на опашка, места за паркиране почти няма. Дори свободни пейки се намират трудно.

Групи млади хора, възрастни двойки, спортуващи или просто разхождащи се семейства с деца – такава е гледката в изборния ден на Гребната база. Спортните съоръжения също се препълнени и трудно се намират свободни уреди и игрища.

Не е по-различна ситуацията и на Главната. Тълпи от хора се стелят дори по малките улички. Заведенията по цялото протежение на Центъра са препълнени, на „копчетата” трудно се хваща място, а пейките по Малката главна се ползват като импровизирани маси на кафенета за почивка и бързо похапване.

„Има време да се гласува, няма за какво да се бутаме по секциите в това хубаво време. По-късно ще гласувам”, сподели пловдивчанка.

Паркингът на Ритейл Парк Пловдив също се пръска по шефовете. Магазините са препълнени, настаняване по заведенията отнема доста време. Извиват се опашки дори на павилионите за бързо хранене.

На този фон избирателната активност към 16 часа в Пловдив-град е 26,38%. Най-висока е тя в район „Централен“ –29,95%, следван от район „Западен“ – 28,59%, а най-ниска е в район „Източен“ – 17,33%.